Opening medisch centrum in Gaiceana

Vrijdag 24 april 2009, een belangrijke dag voor de inwoners van het dorpje Gaiceana, voor de vrijwilligers van Stichting Werkgroep Oost Europa uit Nieuw Vennep en natuurlijk voor Asociatia Betania onze organisatie in Bacau. De opening van het Medisch Centrum in het dorp Gaiceana.

Het begon allemaal met één van de bezoeken van ambassadeur P.J. Wolthers aan Bacau in 2005.  Zowel hij als zijn aardige vrouw waren onder de indruk van de opzet en projecten van onze organisatie in Bacau. Mevrouw Wolthers sprak daar over met Trinette de Ruiter in Boekarest. Deze bijzonder aardige mevrouw belde mij over een mogelijke samenwerking met Stichting Werkgroep Oost Europa. Ik heb toen gelijk dhr. Co Klootwijk gebeld en zodoende hadden we in het voorjaar van 2006 de mensen van deze werkgroep op bezoek in Bacau.

Wij hebben toen aan deze mensen het project “medische post Gaiceana” voorgesteld. Later is dat Medisch Centrum Gaiceana geworden. Gaiceana is een dorp op 60 km afstand van de stad Bacau. Een geisoleerde gemeenschap, tot nu toe verstoken van medische zorg. De mensen kenden niet anders als slechte medische zorg waar voor men altijd naar Bacau of Podul Turcului moesten reizen. Er was geen medicijn te vinden in het dorp.

Daar is nu verandering in gekomen. In het najaar van 2006 heeft onze organisatie er zorg voor gedragen dat de fundering werd gemaakt. In oktober 2006 werden deze eerste werkzaamheden afgerond en in het voorjaar kwam de eerste groep mensen uit Nieuw Vennep in Gaiceana werken. De staalconstructie (in Nederland gemaakt) werd geplaatst en het nieuwe Medisch Centrum in Gaiceana begon vorm aan te nemen. In het voorjaar en in het najaar kwamen er iederen keer groepen vrijwilligers uit Nieuw Vennep om aan dit project te werken.

Onze organisatie ging in overleg met de gemeente Gaiceana voor het aanleggen van water, telefoon en electriciteit maar ook voor het afwerken van het straatwerk buiten. Ook dat is uitgevoerd. Na 2 jaar bouwen en betrokkenheid van de vele mensen uit Nieuw Vennep is het Medisch Centrum nu klaar. Al deze mensen  van de werkgroep Stichting Oost Europa, de gemeente Gaiceana, maar ook een aantal van onze mensen hebben allemaal bijgedragen aan het prachtige resultaat wat u op de foto’s kunt bekijken. Ik wil echter de bijdrage van dhr. Co Klootwijk niet onvermeld laten. Zijn indrukwekkende inzet en leiding is en was de sleutel voor dit resultaat. Hij is bijna 80 jaar en zeer ondernemend. Iedere keer weer stond ik versteld van zijn inzet en betrokkenheid. Een bijzondere man waar ik persoonlijk heel wat van geleerd heb.

Op 24 april is het Medisch Centrum Gaiceana geopend. Onder grote belangstelling van de bewoners van Gaiceana, de vele vrijwilligers van Stichting Werkgroep Oost Europa, de burgemeester van Gaiceana, de Prefect van de Provincie Bacau, Een bevriende senatoor, vertegenwoordigers van het Provinciebestuur in Bacau, medewerkers en kinderen van Asociatia Betania  en natuurlijk de pers werd het lint doorgeknipt. Daarbij horen natuurlijk de gebruikelijke toespraken en culturele lokale activiteiten (aangeboden door de gemeente Gaiceana)

De gemeenschap van Gaiceana heeft nu een Medisch Centrum. In dit centrum is een huisarts, een tandarts, een apotheek, ruimte voor noodgevallen en toegang voor een ambulance. Ook beschikt het centrum over een ruim appartament voor de arts in Gaiceana. Een grote verandering of beter gezegd verbetering in deze gemeenschap. Tijdens de opening werd zoveel als mogelijk de dank overgebracht voor dit geweldige project en de verbetering van de levensomstandigheden in Gaiceana.

Fotoserie over de bouw van Medisch Centrum Gaiceana (2006-2009): Klik hier

Resultaat Medisch Centrum Gaiceana in beeld (2009): Klik hier

Foto’s van opening Medisch Centrum Gaiceana (24 april 2009): Klik hier

gaiceana

Categorie: Bacau, Nieuws, Ons werk/Betania · Tags:

Reacties

4 Reacties op “Opening medisch centrum in Gaiceana”
 1. Dick van Mossel schreef:

  André en medewerkers, hierbij mijn waardering voor jullie inspanningen! Hartelijk gelukgewenst met dit nuttige, fraaie project. Go on this way. Ik zal graag mijn steun gaan betuigen.
  Vriendelijke groet,
  Dick van Mossel

 2. JM schreef:

  de inspanningen hebben een prachtig resultaat opgeleverd. Het blijkt dat met goede inspanningen veel is te bereiken en dat het niet leeftijd gebonden hoeft te zijn.

Trackbacks

Check out what others are saying...
 1. […] in de Orde van Oranje-Nassau, een onderscheiding toegekend aan Co Klootwijk. In mijn artikel over de opening van het Medisch Centrum in Gaiceana kunt u over hem lezen. Wij als organisatie in […]

 2. […] met beperkingen aangetrokken. Deze enthousiaste groep, die in de periode 2007-2009, een geweldig medisch centrum bouwde in Gaiceana gaat de bouw verzorgen een klein multifunctioneel centrum. De vormgeving van het gebouw is eerder […]Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter