Op de vuilnisbelt

Deze week was ik in Cluj Napoca, een mooie stad in het westen van Roemenië. Een stad die ik in mijn beginjaren in Roemenië veel bezocht heb. Deze keer was mijn en onze bestemming de vuilnisbelt in Cluj.

De nederlandse stichting ProRomi ( directeur Sjaak Monster) steunt Bert en Margriet van Looij van de Roemeense stichting ProRoma in Cluj Napoca. Zij werken al vanaf de begin jaren negentig met de Roma bevolking op de vuilnisbelt “Pata rat” in Cluj. Ik heb de beelden vaker gezien. Maar iedere keer is het weer een onwaarschijnlijke beleving. Honderden mensen, en honderden kinderen, leven op de vuilnisbelt. Een ongekende oppervlakte met vuil. Ze halen de bruikbare spullen uit de vuilnis en verkopen het.

Op en naast deze vuilnisbelt wonen de gezinnen in barakken. Een krottenwijk gebouwd op afval van de “geciviliseerde” bevolking. Bert en Margriet bouwen nieuwe onderkomens voor de gezinnen en zorgen dat het stap voor stap wat beter met hen gaat. Op deze plek werd deze week het nieuwe multifunctioneel centrum voor de Roma bevolking van Pata rat geopend. Het centrum richt zich vooral op onderwijs van de zigeunerkinderen. De stichting heeft kortgeleden ook de grond aangekocht waar de wijk, die men in de volksmond “Dallas” noemt, zodat de angst voor de buldozers weggenomen is.

Ik zag de kinderen, de families, de inzet van ProRomi en ProRoma. We spraken met Sjaak Monster, een gesprek waar ik goede herinneringen aan heb. Ik bewonder de inzet van Bert en Margriet.  Ik blijf echter aan één probleem denken: kinderen horen niet op de vuilnisbelt.

 

Categorie: Ons werk/Betania, Roemenie, Sociaal · Tags:

Reacties

1 Reactie op “Op de vuilnisbelt”

Trackbacks

Check out what others are saying...
  1. […] Marien Kroon leerde ik kennen in Praag. Allebei vrijwilliger van Reclassering Nederland. We waren op de conferentie “Motiverende gespreksvoering” in de hoofdstad van Tjechië. We kwamen elkaar opnieuw tegen op de vuilnisbelt van Cluj Napoca. Ik schreef daar over in een eerder artikel. […]Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter