Charis en Marien

Marien Kroon leerde ik kennen in Praag. Allebei vrijwilliger van Reclassering Nederland. We waren op de conferentie “Motiverende gespreksvoering” in de hoofdstad van Tjechië. We kwamen elkaar opnieuw tegen op de vuilnisbelt van Cluj Napoca. Ik schreef daar over in een eerder artikel.

Marien woont met zijn vrouw en drie kinderen sinds 2000 in Roemenië, in Floresti, een dorpje in de rook van Cluj Napoca. 4,5 jaar werkten ze voor een Amerikaanse organisatie in Cluj. In 2005 richten zij stichting Charis op. Ze begonnen voor zichzelf zeg maar. Marien zegt daar zelf over: “Na die periode (bij de Amerikaanse organisatie) geloofden wij dat het tijd was om een nieuwe stap te nemen en een andere weg in te gaan.” 

Tijdens de opening van het multiunctioneel centrum in Cluj nodigde Marien ons uit om ook bij hun te komen kijken, naar de projecten die zij doen in Floresti. We besloten om op de uitnodiging in te gaan en ik heb er geen spijt van. Marien en zijn familie zetten zich onder de vlag van Stichting Charis in voor de Roma bevolking van Floresti. Ze doen dat vanuit betrokkenheid en liefde voor deze bevolking. We zagen een enthousiaste club die zich bezig houdt met de Roma vrouwen en de Roma kinderen. Bij het werk van Charis zijn veel (Nederlandse) vrijwilligers betrokken. We waren onder de indruk van wat we zagen en van de inzet van Marien en zijn team.

Uit de gesprekken met Marien, vooral in Praag, weet ik dat hij een ernstig ongeluk heeft gehad met een ATV in het dorpje Floresti. Dat is een spannende en moeilijke tijd geweest. Zo te zien is hij er weer aardig bovenop. Gelukkig maar.

Op de website van Charis staat veel informatie. Ik citeer “Omdat we als kleine stichting voor 100% afhankelijk zijn van donaties kunnen we helaas niet iedereen helpen. Daarom willen wij verantwoordelijk omgaan met de financiën, door gericht en structureel te werk te gaan. Wij willen als Charis niet alleen in de noden voorzien van vandaag, maar ook op langere termijn. Dan kom je bij de beroemde uitspraak: “Je kan iemand een vis geven of leren te vissen”. Wij als Charis willen graag mensen leren vissen en op eigen benen laten staan.”   Klik hier voor de website van Charis

Casa Speranta (foto http://stcharis.org/ )

Casa Speranta (foto http://stcharis.org/ )

 

Categorie: Respect, Roemenie, Sociaal · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter