Zigeuners

Nicolas Sarkozy, de Franse president, maakt niet zoveel vrienden in Roemenië als we de pers moeten geloven…. Maar is dat eigenlijk wel zo? De zigeunerkampen in Frankrijk worden ontruimd of afgebroken en de Roma wordt naar huis gestuurd. In veel gevallen naar Roemenië en Bulgarije. De mensen krijgen 300 euro zakgeld mee in sommige gevallen (precies genoeg om weer terug te reizen). Tolerantie staat natuurlijk hoog in het vaandel in de westerse wereld en natuurlijk valt dit allemaal niet onder het hoofdstuk “discriminatie”.

De roemeense president komt nu op voor de Roma, hij zegt: iedereen is gelijk , dit kan niet gebeuren. Nou ja, het kan dus wel gebeuren. De Roma is in Roemenië de meest gediscrimineerde groep. Ik zal nooit ontkennen dat het net eenvoudig is om met deze mensen te werken of ze te integreren indien dat nodig zou zijn maar ook hier geldt dat er veel verschillen zijn. Ik ken best heel wat Roma of zigeuners of hoe we ze ook noemen die wel werken en zich voorbeeld stellen voor veel Roemenen. De groepen die in het buitenland wonen maken niet altijd de beste reclame. Maar ook hier zijn uitzonderingen. Wat doet men in Roemenië voor haar Roma? Mooi helemaal niets. Volgens mij vinden ze het wel best dat ze in andere landen wonen, dat scheelt voor hun weer een probleem. Waar kunnen die mensen eigenlijk wel heen zonder gediscrimineerd te worden? Naar Duitsland misschien?

Nicolas Sarkozy zegt dat ook Duitsland de Roma uit gaat zetten, Merkel onkent. Vandaag verscheen het volgende bericht: ‘Duitsland zal 10.000 Roma  terugsturen’, meldde de website van de krant Die Welt dit weekend. Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière ondertekende in april met een akkoord over de terugkeer van 14.000 personen  onder wie 10.000 Roma. De Maizière benadrukte toen dat er ‘geen massadeportaties’ gepland waren. Het ging om een ‘stapsgewijze terugkeer’ van jaarlijks 2.500 personen. Duitsland beloofde (financiële) assistentie om vrijwillige terugkeer aan te moedigen. Wie niet vrijwillig gaat, wordt nu al op het vliegtuig gezet.

Merkel ontkent nog steeds, hoe zit dat eigenlijk allemaal?  Volgens mij rammelt het zogenaamde “Roma-beleid” aan alle kanten.

Categorie: Roemenie, Sociaal · Tags:

Reacties

2 Reacties op “Zigeuners”
 1. Ina schreef:

  Niemand brand zijn vingers graag aan het Roma “hoofdstuk” (angst voor discriminatie, dus gedoogbeleid door landen) Ik ook niet, omdat ik te weinig kennis van zaken heb. Wat ik inmiddels wel weet is het feit dat onder de Rroma, Sinti’s onderling per “groepering” ook weer verschillende “klassen” zijn. Maar wat zij naar mijn bescheiden mening allemaal gelijk hebben is het feit dat zij hun eigen “orde”, wetgeving en strafmaat/strafregelgeving hebben die haaks staat op het land waarin zij wonen/verblijven. Zij erkennen dus niet de wetgeving van het land waarin zij wonen of verblijven. Van oudsher is het een nomaden volk die rond trok en zich vestigde daar waar het hen beliefde zonder dat er een verblijfsvergunning nodig was. Vele van de huidige Rroma, Sinti’s vertrekken naar EU landen omdat zij zien/zagen dat (sorry voor het woord maar weet even niet goed hoe het anders te zeggen) hun “soort” genoot het “gemaakt” heeft in het buitenland en een huis als een kasteel kan bouwen. Wat zij niet beseffen is het feit dat hun “soort” genoot de sprong durfde te wagen toen het nog mogelijk was, er geen verblijfsvergunning gevraagd werd. Deze “nieuwkomers” durfden toen niet, hebben eigenlijk de boot gemist en proberen nu hun “geluk” te zoeken sinds “ze “bij” de EU horen, “vrije” vestiging hebben. Ze vergeten naar mijn mening echter een ding, een verblijfsvergunning aanvragen waardoor ze niet meer illegaal in een land verblijven en daardoor dus uitgezet kunnen worden.

  Het stomste wat Frankrijk naar mijn inziens heeft kunnen doen is het feit hen een “oprot premie” aanbieden. Even een nieuw reisje boeken bij b.v. Wizz Air en ze zijn snel weer terug in Frankrijk. Verder vraag ik mij af of Frankrijk iedereen gescreend heeft alvorens hen uit te zetten.

  Dat het een moeilijk vraagstuk is blijkt ook wel uit het boek van Mariët Meester: Sla een spijker in mijn hart. Hierbij de link naar een interview naar aanleiding van dit boek: http://www.marietmeester.nl/parool_220406.pdf

 2. A.M. schreef:

  @ Ina, ja het blijft een moeilijk verhaal. Maar ik blijf erbij dat de Roemeense regering het allemaal wel best vind!

  Ja, het boek van Mariet is heel mooi, ik ken haar, en ze verwoord dat allemaal heel mooi. Aan de rechterkant van deze site staat ook een link naar haar pagina.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter