Vrouwelijke premier voor Roemenië

Voor de eerste keer wordt er een vrouwelijke premier benoemd in Roemenië. Niet zo gek op zich want vrouwen hebben vaak een heldere kijk op (politieke) zaken. Hoewel er in Roemenië niet echt veel vrouwen in functie zijn en het algemene beeld over vrouwen ook niet echt fraai is. Met uitzondering van 8 maart, internationale vrouwendag, dan is iedereen bijzonder respectvol.

President Klaus Iohannis heeft ingestemd met de benoeming van de derde sociaal democratische premier binnen een jaar. Allemaal niet zo stabiel om het dan maar zo uit te drukken.De benoeming van Viorica Dancila moet nog goedgekeurd worden door het parlement, op 29 januari 2018. Dat zal gezien de meerderheid geen problemen opleveren is de verwachting.

Viorica Dancila was tot nu toe Europarlementariër, op de lijst van de Roemeens sociaal democratische partij (PSD). Voorstander en verdediger van de door de bevolking omstreden veranderingen van de justitiële wetgeving. Haar verdediging van deze wetgeving in het Europees Parlement werd niet echt gewaardeerd.

Het is niet de verwachting dat er veel zal veranderen onder leiding van de eerste vrouwelijke premier. Ze wordt gezien als een verlengstuk van de partijvoorzitter die feitelijk op deze manier het land bestuurd. Verder zegt de nieuwe premier in een interview, ergens vorig jaar, dat Iran en Pakistan lid zijn van de Europese Unie. Dat wordt natuurlijk uitgebreid besproken in de Roemeense pers. We gaan het zien.

Viorica Dancila eerste vrouwelijke premier Roemenie

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter