Vissers in de Donaudelta

In maart van dit jaar waren we te gast bij de echte vissers in de Roemeense Donaudelta. Vier uur varen vanaf de stad Tulcea brengt ons diep in de Donaudelta. Een klein vissershuisje geeft onderdak aan twee vissers die hier 6 dagen per week verblijven. Elke avond worden de netten geplaatst en elke morgen worden de netten weer geleegd. Zomers is vissen de hoofdactiviteit, elke morgen komt een boot de vis ophalen (kopen) van deze mannen. ’s Winters leven de mannen van de jacht.

Om 5 uur ’s morgens hoor je de motoren van de kleine bootjes starten en bijna ongemerkt verdwijnen de vissers in het duister van de Donaudelta. Na bijna 3 uur komen ze weer terug. Deze keer is de vangst niet zo groot. Het is ook nog vroeg in het jaar en vrij koud. Ze besluiten de “buit” niet te verkopen maar een goede vissoep te maken van allerlei soorten vis. Dat is echt een specialiteit. Ik ben niet zo’n viseter maar zo’n soep die ze maken met water uit de Delta is echt bijzonder. In tussentijd komen er nog wat andere vissers langs die als dank voor eerder bewezen diensten een paar stukken gerookte makreel komen brengen.

Zaterdags gaan de vissers, als het weer het toelaat, richting Tulcea waar ze wonen. Na een nachtje thuis wordt het allenmaal al weer veel te benauwd en verlangen ze terug naar hun vissershuisje diep in de Delta. Het is een manier van leven die wij als “georganiseerde mensen” niet zo begrijpen. Altijd in de natuur, van huis, en zien te overleven in de Delta. In de winter als de mensen niet naar huis kunnen wordt er gejaagd op wilde zwijnen waar ze dan een paar weken van eten en wachten op het moment dat ze huiswaarts kunnen. Het is mooi om te zien maar het is een bijzonder en hard leven eigenlijk afgesloten van de buitenwereld.

Categorie: Diversen, Roemenie · Tags:

Reacties

2 Reacties op “Vissers in de Donaudelta”
 1. JM schreef:

  Vissen en vrijheid in de uitgestrekte natuur
  Deze mensen gaan erop uit, al is het guur
  Vissers van mensen, dat werd Petrus gemaakt
  Daardoor werden velen harten geraakt
  Ook heeft hij moeten ervaren, niets te vangen
  Omdat het net aan de andere kant moest hangen
  Visser zijn een boeiend en inhoudsvol beroep
  Verdiep je er maar in, neem het onder de loep.

 2. johan schreef:

  wat kunnen we in het westen er nog van leren deze mensen moeten ploeteren om hun brood te verdienen onze vissers gaan met grote schepen en brengen tonnen vis aan de kant maar ook verstoren ze de ecologie van de zee door er de vis uit te stropen. En nog klagen ze dat ze het slecht hebben.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter