Schengen opnieuw “hot item”

Schengen blijft de gemoederen bezig houden in Roemenië, tenminste: op politiek niveau. Premier Ponta zei gisteren, tijdens een talkshow, dat hij signalen had dat de toetreding in het Schengengebied misschien opnieuw uitgesteld wordt.

De minister van Buitenlandse zaken reageerde vandaag: “als het besluit opnieuw uitgesteld wordt dan is Roemenië niet meer geïnteresseerd, we kunnen ook wel zonder Schengen leven” Even later onstaan er berichten dat hij het op persoonlijke titel gezegd zou hebben. Maar aan die “geruchten” maakt de premier een eind: “de minister sprak niet op persoonlijke titel”

Ook President Basescu laat van zich horen. Hij neemt afstand van de uitspraken van de minister van buitenlandse zaken. Volgens de President blijft Roemenië bij haar standpunt om zo snel mogelijk toe te treden tot het Schengengebied. De minister moet zulke uitspraken niet meer doen. Met andere woorden: hou je kop minister!

De reactie van de premier en minister blijft niet uit. Volgens de premier zal het allemaal sneller gaan al President Basescu zijn mond gaat houden en niet iedere keer allerlei schandalen bevorderd. “Basescu heeft alleen maar mislukkingen op zijn naam staan” . Ondertussen krijgen Nederland maar ook Duitsland en Frankrijk draaien om hun oren omdat ze het niet helemaal eens zijn met de toetreding van Roemenië. Volgens de Roemeense regering is alles op orde maar is het onwil.

Wordt (ongetwijfeld) vervolgd.

President Basescu en Premier Rutte

Categorie: Politiek, Roemenie · Tags: ,

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter