Roemenië verhoogt btw tot 24%

De centrumrechtse regering in Roemenië heeft zaterdag beslist de btw van 19 naar 24 procent te verhogen. De maatregel moet het begrotingstekort beperken en de weg vrij maken om een nieuwe schijf van cruciale steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te bekomen. Dat heeft premier Emil Boc bekendgemaakt.

De beslissing komt daags nadat het Grondwettelijk Hof een voorziene korting met 15 procent van de pensioenen verwierp, een maatregel uit het besparingsplan dat de regering had voorgesteld.

Het IMF had kort daarna een voor maandag voorziene vergadering, om een nieuwe storting aan Boekarest vrij te maken, verdaagd. ‘De regering heeft beslist het btw-tarief met 5 punten te verhogen. In die omstandigheden, zal het akkoord met het IMF voortgezet worden’, aldus premier Boc. De vergadering met het IMF is nu woensdag voorzien.

Boekarest heeft zich bij het IMF en de EU geëngageerd om zijn begrotingstekort te beperken tot 6,8 procent van het bbp (tegen 7,2 procent in 2009). In ruil kan Roemenië blijven genieten van 20 miljard euro globale steun die in 2009 werd vrijgemaakt voor het jongste EU-lid.

Bron: nieuwsblad belgie

Categorie: Politiek, Roemenie · Tags:

Reacties

2 Reacties op “Roemenië verhoogt btw tot 24%”
  1. tp schreef:

    Helaas heb ik geen idee waar de Roeneense regering goed aan doet maar dat dit voor de bevolking en met name de armere groep onder hen een zware dobber is staat wel vast.
    Zou de roemeense bevolking dit zomaar accepteren???

  2. johan schreef:

    voor de armen is er niet veel meer over dan de ruil handel daar zit geen BTW op
    het wordt steeds moeilijker voor de mensen om rond te komen.een oplossing weet ik hiervan daan ook niet .maar om wat te kopen wordt het steeds duurder dus minder te besteden

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter