Roemenië in impasse

Het Roemeense grondwettelijke hof heeft vandaag besloten de beslissing over de geldigheid van een referendum over het ontslag van president Traian Basescu uit te stellen tot 12 september. Eerder was het referendum ongeldig verklaard wegens een te lage opkomst. Door het uitstel sleept de politieke crisis, die het land al meer dan een maand verdeelt, voort. Dat meldt het persbureau Mediafax.

Het hof moest vandaag de resultaten van het referendum officieel bevestigen. De tegenstanders van de president besloten alsnog de uitkomst aan te vechten bij het hof. Als het referendum ongeldig wordt verklaard, hoeft president Basescu niet te vertrekken.

Het referendum werd door premier Ponta aangevraagd, die vond dat zijn aartsrivaal Basescu veel te veel macht naar zich toe trok. 90 procent van de Roemenen die op kwamen dagen, stemde voor het vertrek van de president. Maar slechts 45 procent van de bevolking heeft zijn stem uitgebracht. Wettelijk gezien zou dat 50 procent moeten zijn. Basescu had opgeroepen tot een boycot, en concludeerde na het bekend worden van de resultaten dat hij niet hoefde te vertrekken en sprak van een ‘mislukte staatsgreep’.

Maar door het uitstel van het hof, blijft vooralsnog onzeker of Basescu daadwerkelijk zijn ambt weer mag gaan uitvoeren. Het land verkeert momenteel in een complete politieke impasse, die met bezorgdheid wordt gevolgd door de EU en de VS.

Categorie: Nieuws, Politiek · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter