Roemenië en de onschendbaarheid van het parlement.

Roemenië zou Roemenië niet zijn als niet alles in beweging is. Terwijl de premier in Johannesburg is stemt het parlement veranderingen van het strafrecht. Parlementsleden gaan genieten van een volledige onschendbaarheid. Overigens zijn er nog een heel aantal veranderingen maar dat heeft verder weinig aandacht op dit moment. De veranderingen komt voor een heel aantal politieke figuren wel aardig uit. 28 parlementsleden zijn beschuldigd van strafbare feiten, veelal corruptie en steekpenningen.

Een aantal zijn dicht bij de veroordeling, een aantal zitten al vast in de gevangenis. President Basescu ziet zijn kans en bijna iedere dag geeft hij harde kritiek op de veranderingen en op de manier van de veranderingen. Volgens mij hebben ze in dit geval veel geluk dat hij er keihard tegen in gaat. Zijn reactie en kritiek blijft niet zonder resultaat.

Als heel snel reageren ambassades en ambassadeurs. De Nederlandse ambassade laat woensdag al snel weten dat ze de veranderingen van het strafrecht met bezorgdheid volgen. Donderdag is onze ambassadeur op bezoek bij de juridische commissie in het parlement om opheldering te vragen. Kritiek volgt ook van de Duitsers, Amerikanen en Engelsen. De premier vind het allemaal maar niks en laat weten dat hij de wet opnieuw wil bespreken en geeft harde kritiek op het optreden van de Amerikaanse ambassade. Ook vanuit Europa komt er kritiek. De rechtsstaat (als die er al was) is in gevaar.

Ondertussen gaat de President rustig verder en is van mening dat het parlement ontbonden moet worden. Alles druist in tegen Europese regels. Roemenië probeert op een slinkse manier haar parlementsleden onschendbaarheid te geven. Beide coalitie leiders Victor Ponta (premier) en Crin Antonescu krabbelen langzaam terug. Hun motivatie van: “Ik was in Johannesburg” en “Ik was niet voldoende geïnformeerd” werken niet. De geloofwaardigheid is verder gezakt dan beiden denken.

Ondertussen zegt de minister van Cultuur het volgende: “het nationale programma voor preventie en behandeling van HIV / AIDS is de helft van het budget van alle programma’s van het ministerie van Cultuur. Ik ben geschokt toen ik me bedacht hoeveel festivals we van dit geld zouden kunnen betalen”

Hij probeerde nog even Minister te blijven. Uiteindelijk gaf hij toe en bood zijn ontslag aan.

Je valt hier van de ene verbazing in de andere. Het is triest om te zien hoe Roemenië in korte tijd hard achteruit gaat.

Categorie: Politiek, Roemenie · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter