Roemenië; de vergeten ramp

Gisteravond herinnerde ik me de reportage die EenVandaag in Roemenie maakte, dat was is 2005. Samen met de ploeg van EenVandaag zijn we toen in het getroffen gebied wezen filmen. Vanderjas was daar ook bij, zijn stem is regelmatig te horen in de reportage. Het is nu vijf jaar later en dezelfde gebieden staan/stonden onder water.

Ter herinnering, de reportage uit 2005:

sitestat

Categorie: Roemenie, Sociaal · Tags:

Reacties

7 Reacties op “Roemenië; de vergeten ramp”
 1. Ina schreef:

  Ik kan mij niet herinneren dat ik deze uitzending toen gezien heb. En het zal ook wel niet zo kort nadat mijn man overleden is. Toch herinner ik mij bepaalde beelden wel. (waarschijnlijk via internet gezien) André wat is er in die tussentijd gebeurt in die plaatsen? Hebben zij uiteindelijk steun gekregen van de RO overheid? Eerlijk gezegd vrees ik met grote vreze dat dit niet gebeurd is.

 2. Pleun schreef:

  Indrukwekkend om te zien. Wat een ellende. Moet er niet een grionummer voor geopend worden en een gecoördineerde hulpactie gestart?

  Wie heeft relaties in die wereld?
  Die 600 miljoen van toen is zeker ook niet al te best terecht gekomen?

 3. A.M. schreef:

  @Ina, De uiteindelijke steun voor de mensen is weinig of niets geweest. De beelden uit de reportage die je zag zijn 3 MAANDEN na de overstromingen gemaakt. Er zijn nu nog mensen die de afgelopen jaren niets meer op konden bouwen. Vijf jaar later staat dezelfde plek opnieuw onder water.

  @ Pleun, Eens dat er iets voor de mensen moet gebeuren. De omvang van de schade en vernieling is echter heel groot. Als er wat gebeurd moet het zeer goed georganiseerd worden. Dit los je niet zomaar even op. De 600 miljoen waar ze het in de reportage over hebben is daar in ieder geval niet terecht gekomen. Daar komt nog eens bij dat ze echt wat aan dijken e.d. moeten doen anders zie je volgend jaar dezelfde verhalen op mijn weblog.

 4. Ina schreef:

  André

  Dat is triest heel triest. Eerst iets beloven en het vervolgens niet na (kunnen) komen. (Ik houd het maar even positief)

  Dan nog iets over hulpverlening vanuit het buitenland voor deze ramp. Ik persoonlijk vind het nogal verwarrend wat diverse prikkers/webloggers schrijven over welke hulpmaterialen nodig zijn/niet nodig zijn. Zo schrijft jij Andre b.v. op jou weblog dat kleding niet nodig is maar liever bouwmaterialen.
  Zo schrijft Ellen b.v. dat kleding hard nodig is. http://www.prikbord.ropromo.org/pags/re … 73&t=98365
  Hier uit blijkt wel naar mijn mening dat er verschillende hulpvragen zijn. Waar de een geen kleding nodig heeft maar bouwmaterialen, heeft de ander gebrek aan kleding. Mijn advies is dan ook, wil je gericht helpen vraag dan wat er nodig is in die bepaalde plaats waar je wil helpen en doe niet zomaar iets. (hoe goed bedoeld ook) Wat heeft men aan kleding terwijl deze alleen nat en vies geworden zijn, met een wasbeurt weer gebruikt kunnen worden, terwijl het huis door scheuren op in storten staat? Wat heeft men alleen aan bouwmaterialen als je hele huis/inboedel weggespoeld is, je niets meer bezit?

 5. A.M. schreef:

  @ Ina, helemaal eens. Dat is wat ik schreef, deze omvang heeft een andere coordinatie nodig. Kleding, voedsel en water wordt in Roemenie ingezameld en in de gebieden gebracht. In 2005 en 2008 deden de mensen uit de gebieden een oproep om geen kleding meer te sturen. Ik was zowel in 2005 en 2008, in samenwerking met de overheid en het rode kruis, betrokken bij de coordinatie van de hulpverlening in de gebieden. Vandaar mijn opmerkingen. Goede bedoelde iniatieven lopen niet altijd goed af.

 6. Ina schreef:

  André

  Ik kan zeer boos worden om het feit dat een firma aanbied om erger te voorkomen en de regering Boc daarop niets van zich laat horen. http://www.emaramures.ro/Stiri/35669/INUNDATII-O-firma-baimareana-s-a-oferit-sa-monteze-gratuit-oriunde-in-Romania-un-kilometru-de-dig-modular-antiindundatii-dar-premierul-Boc-tace-VIDEO-

  Al hoewel? http://www.emaramures.ro/Stiri/35728/INUNDATII-INTERVENTIE-Digul-inventat-de-baimareni-incearca-sa-opreasca-viitura-de-pe-Siret-la-Sendreni-in-judetul-Galati-

  Traian Basescu mag dan wel zeggen dat als mensen zich niet verzekeren voor dit soort gebeurtenissen ( http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/presedintele-traian-basescu-asteptat-in-judetele-suceava-si-botosani.html ) gaat hij toch net iets te ver naar mijn mening omdat een grote groep Roemenen simpel weg het geld daarvoor niet hebben. Bovendien voorzie ik op korte termijn dat verzekeringsmaatschappijen een clausule ingaan bouwen waarin staat dat natuurrampen niet gedekt worden/de premies van de verzekering verhoogt zullen worden, deze al helemaal niet meer te betalen zijn voor een bepaalde groep in RO, zolang de RO regering niets doet/kan doen om dit soort dingen te voorkomen. En tot die tijd zal menig plaats afhankelijk blijven van hulp uit het buitenland/lijdzaam alles moeten ondergaan of zelf actie moeten gaan ondernemen op een beter bestaan in RO bij haar regering. En eerlijk gezegd zie ik velen van hen dit niet doen. Zie de begin prik geschreven op zowel http://forum.roemenie123.nl/viewtopic.php?f=12&t=3291&p=26650#p26650 als http://prikbord.ropromo.org/pags/read.php?f=1&i=98419&t=98419

 7. A.M. schreef:

  Ina, je hebt helemaal gelijk, uiteindelijk is de dijk inderdaad bij Sendreni (Galati) gemonteerd. De opmerking van Basescu over de verzekering is ronduit onbeschoft! Verzekeringsmaatschappijen verzekeren de lemen huisjes zo ie zo al niet, dus valt er gelijk een categorie af.

  De regering moet haar verantwoordelijkheid nemen en erkennen dat ze medeschuldig zijn aan deze drama’s door het niet bouwen van dijken etc waar wel regeringsbesluiten voor liggen maar door deze regering gewoon genegeerd zijn. Daar ligt het zwaartepunt en niet bij de mensen die hun huis niet verzekerd hebben. Door het niet nemen van verantwoordelijkheid laten ze hun landgenoten en burgers verdrinken.

  Op dit moment zie ik veel solidariteit van burgers in Roemenie (en zo hoort het ook) Ook de TV actie “dijk van hoop” vind ik een mooie actie. En hulp vanuit het buitenland, ook daar heb je gelijk in, maar geen kleding en dekens. Liever wat structureler.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter