Roemeense tv verheerlijkt Holocaust

Weer zo iets: De Daily mail maakt melding van het voorval, de buitenlandse pers neemt het over:

Een tv-zender in handen van de Roemeense overheid heeft veel kritiek gekregen na een uitzending waarbij een koor antisemitische ‘kerstliedjes’ zong. Daarin werd het ‘verbranden van Joden’ verheerlijkt, meldt de Daily Mail.

TVR3, een zender die door de Roemeense overheid beheerd wordt, zond het optreden door de folkgroep uit Cluj op 5 december uit. Eén van de liedjes verheerlijkte de Holocaust.

Roemeens minister van Buitenlandse Zaken Titus Corlatean heeft de uitzending en het optreden publiekelijk veroordeeld en wil gerechtelijke stappen ondernemen tegen de zender. De Israëlische ambassade in het land zegt ‘bezorgd’ te zijn over de situatie.

TVR liet in een verklaring weten dat de keuze van de liedjes volledig door het koor en een lokale culturele raad gebeurde. Tijdens de uitzending zou het koor naar de keuze van de liedjes gevraagd zijn en hoe dit de traditionele Cluj cultuur van Roemenië weergeeft.

Ook verschillende groeperingen hebben de uitzending veroordeeld en vinden het onaanvaardbaar dat de tv-zender verantwoordelijkheid wil ontlopen door de lokale organisaties als enige zondebok naar voor te schuiven.

Volgens de Jewish Telegraph Agency is een klacht ingediend bij president Traian Basescu en premier Victor Ponta. Verschillende leidinggevende figuren bij TVR zijn intussen uit hun functie ontheven wegens ‘onaanvaardbaar gedrag.

Het probleem is alleen dat de leidinggevenden ontslagen zijn voor financieel wanbeleid. Niet voor deze uitzending. Wel heeft de verantwoordelijk voor het koor wat deze kerstliedjes zong inmiddels ontslag genomen. Hij verduidelijkte nog dat er geen antisemitische ‘kerstliedjes’bestaan. Volgens hem en de zender wat het ‘ongeïnspireerd’.

Zie ook het artikel in Haaretz: “No-one takes responsibility for anti-Semitic carol on Romanian TV” . Ze hebben gewoon gelijk. Zo toevallig is het allemaal niet.

Categorie: Muziek, Nieuws, Roemenie · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter