Roemeense president: scholen blijven dit schooljaar gesloten.

De meeste studenten en leerlingen in Roemenië zullen tot het einde van dit schooljaar niet naar school terugkeren, aangezien alle kleuterscholen, scholen en universiteiten gesloten blijven, kondigde president Klaus Iohannis op maandag 27 april aan. De online lessen zullen echter de rest van het schooljaar doorgaan dat medio juni afloopt.

“Vandaag is besloten dat voor de meeste studenten en leerlingen, kleuterscholen, scholen, universiteiten dit schooljaar niet heropenen. Het schooljaar eindigt op 12 juni; tot die tijd zullen vormen van afstandsonderwijs doorgaan, ”zei Iohannis, volgens News.ro.

Studenten in de 8e en 12e klas kunnen tussen 2 en 12 juni naar school om zich voor te bereiden op de nationale examens. Er zullen maximaal 10 leerlingen in een klas toegelaten worden en ze zullen maximaal drie uur op school doorbrengen, legde de president uit.

De examens worden gehouden zoals gepland, maar de studenten zullen een aantal regels betreffende sociale afstand moeten respecteren: ze zullen verschillende gangen moeten gebruiken om de klaslokalen binnen te gaan en te verlaten, en iemand zal hun temperatuur opnemen, zei Iohannis ook.

De scholen zijn in heel Roemenië gesloten sinds 11 maart. Premier Ludovic Orban zei eerder deze maand dat de scholen na 15 mei weer opengaan, wanneer de noodtoestand in Roemenië wordt opgeheven.

President Iohannis kondigde ook aan dat 65-plussers tussen 07:00 en 11:00 uur en tussen 19:00 en 22:00 uur hun woning kunnen verlaten om te gaan winkelen of in de omgeving van hun huis te wandelen. Tot gisteren konden ze alleen tussen 11.00 en 13.00 uur hun woningen uit. De president zei dat hiervoor een militaire verordening zal worden uitgevaardigd.

Photo source: presidency.ro

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter