Roemeense President: Blijf thuis, anders hebben we na de feestdagen begrafenissen.

Zelfs in crisistijd weet de Roemeens orthodoxe kerk de regering te beïnvloeden. Gisteravond organiseerde de minister van Binnenlandse Zaken een persconferentie over de komende paasdagen (Pasen is in Roemenië een week later dan in Nederland).

Hij was met de patriarch van de Orthodoxe kerk overeengekomen dat er een aantal maatregelen versoepeld konden worden. Zo is het hier de gewoonte dat mensen een soort gezegend brood krijgen op Goede Vrijdag. Dat mochten ze van de minister beste op gaan halen in de kerk. Werd even snel een uitzondering gemaakt. Verder is het hier de gewoonte dat men op zaterdagavond voor Pasen licht gaat halen. Dat houdt in dat er een kaars aangestoken wordt in Jeruzalem. Dat “Licht” wordt dan overgevlogen naar Roemenië onder begeleiding van een delegatie priesters. Uit elke Provincie komen er dan priesters naar het vliegveld om het licht naar hun woonplaats te brengen.

Het ministerie in samenwerking met de patriarch waren overeengekomen dat de mensen deze keer niet het licht (kaarsje) in de kerk gingen halen maar door vrijwilligers verspreid wordt. In samenwerking met de politie, militaire politie, grenspolitie en brandweer…… Hoe zat dat ook alweer met de scheiding van kerk en staat? En vorige week was het Pasen bij de Rooms-katholieken en anderen kerkgenootschappen was vorige week. Toen was de boodschap: blijf thuis! Geen enkele uitzondering dus.

Maar daar stak de President, Klaus Iohannis, vandaag even een stokje voor. Om 12:00 sprak hij de bevolking toe:

„Vandaag is het de eerste dag van de verlengde noodsituatie, er is helaas geen enkel motief om maatregelen te kunnen versoepelen”

„Het valt te betreuren, zowel in ons leven als in het openbare leven, dat vaak de beste bedoelingen de grootste problemen veroorzaken. Dit lijkt het geval te zijn bij een zogenaamde overeenkomst tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Orthodoxe Kerk. Waarschijnlijk zijn de bedoelingen erg goed, maar het is niet goed begrepen wat men daar wil”

„Veel Roemenen hebben begrepen dat de genomen maatregelen versoepeld zouden kunnen worden. En dat is niet het geval! De gegeven uitleg was te optimistisch (door de minister van Binnenlandse zaken). Ik zal premier Orban en de minister van Binnenlandse Zaken vragen om terug te komen op deze overeenkomst, om, als ze dat willen, een formule te vinden die bij het principe “Blijf thuis!” past, en aansluit bij de verzoeken in het decreet tot verlenging van de noodtoestand in duidelijke overeenstemming is met alle militaire bevelen “, zei de president.

„Blijf thuis, anders hebben we na de feestdagen begrafenissen”, voegde de president eraan toe.

Minister van Binnenlandse zaken, Marcel Vela (L) en de Roemeense President Klaus Iohannis

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter