Roemeense kinderen zijn “Afrikanen van Europa.”

Dat is de titel van een artikel op de website van Realitatea.net. Ik geef de samenvatting weer.

Met een belachelijke kinderbijslag van 9 euro per maand, de prijs van een metrokaartje in andere EU landen, zijn de Roemeense kinderen “Afrikanen van Europa”. Bijna een kwart van de kinderen heeft gebrek aan gezonde voeding. De helft loopt ernstig risico om in armoede op te groeien. Als gevolg van politieke onverschilligheid is het geboortecijfer gedaald in afgelopen twee jaar. Historisch laag, zegt men.

Het Senaat was het niet eens met de verhoging van de kinderbijslag met minder dan  € 2 per maand. Van 42 lei naar 50 lei. De begroting kan de extra kosten niet aan volgens de senatoren. De kinderbijslag blijft ongewijzigd ten opzichte van 2008 hoewel de prijzen van bijvoorbeeld levensmiddelen stegen met 20% volgend INS (Nationaal Instituut voor de Statistiek). Ook de inkomsten van de ouders daalden de afgelopen jaren. De Roemeense staat betaald een belachelijk laag bedrag kinderbijslag  € 9,4 per maand steunen andere EU landen hun geboortecijfer.

Volgend de laatste statistieken van Eurostat zijn Roemeense kinderen ook “Afrikanen van Europa” wat voeding betreft. 23,8% van de kinderen eten geen groenten en fruit. 29% heeft gebrek aan eiwitten. In de andere EU landen variëren deze percentages tussen de 0,5 en 2%. met uitzondering van Litouwen ( 10 en 15%) en Hongarije (12 en 17%).  Ook wat betreft kleding en schoenen is de situatie niet veel anders. Geen kleding is een probleem voor 25,2% van de Roemeense kinderen en 18.7 % heeft geen juiste schoenen. Bijna de helft van de Roemeense kinderen (49%)  loopt het risico om in armoede op te groeien, volgens een andere analyse van Eurostat. Alleen in Bulgarije is de situatie slechter (52%).

De rest van het artikel bevat veel statistiek. Ook gemopper over het feit dat voorstellen voor loonsverhoging van  burgemeesters, locoburgemeesters, voorzitters van Provinciebesturen aan de hand van snelle procedures goedgekeurd worden. Stijging van kinderbijslag met minder dan  € 2 per maand werd afgewezen.

Politici zouden best een oplossing kunnen vinden als ze niet zoveel geld zouden verspillen aan onnodige aankopen. Als ze de consultancy contracten zouden halveren de krijg je aan besparing van 80 miljoen euro per jaar.  De overheidsopdrachten verlagen met 1%  zou 170 miljoen euro opleveren, dat alles volgens berekeningen van Realitatea.net….

Categorie: Ons werk/Betania, Roemenie, Sociaal · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter