Roemeens leven – 2,15 euro per dag.

Steeds meer kinderen worden achtergelaten bij de deuren van de kinderhuizen in Roemenië omdat de ouders hun kinderen niet meer kunnen opvoeden met 2.15 euro per dag (9 lei). Voor 9 lei kan je een kilo aardappels, 3 tomaten, een klein broodje en een plakje kaas kopen.

Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Wereldbank en Unicef, 1,6 miljoen roemenen leven in 2009 op deze manier. Uit dit onderzoek blijkt ook dat gepensioneerden minder te lijden hebben. Ze zullen iets minder arm zijn als vorig jaar en wel met 0,7 %.

De specialisten van de wereldbank en Unicef voorzien dat kinderen van 0 tot 14 jaar het meeste te lijden hebben onder de armoede. Het aantal kinderen welke de gevolgen zullen merken wordt geschat op 351.000. „We hebben op dit moment te maken met heel veel gevallen van kinderen die achtergelaten worden in kinderhuizen omdat ouders geen geld meer hebben om de kinderen op te voeden”. „De meeste gevallen betreffen gezinnen met meerderen kinderen met lager opgeleide ouders” zegt Iliena Sava, staatsecretaris van het departament voor kinderbescherming en rechten van het kind.

„De meeste kwestbare groep zijn jongeren tussen de 15 en 24 jaar en samen met de kinderen van 0 tot 14 jaar vormen zij een groep van 43% van de zeer arme bevolking in Roemenië” Het is moeilijk te geloven dat de sociale voorzieningen in Roemenie voor kinderen en familie deze problemen aan kunnen”, waarschuwde Sava,

Het grootste aantal mensen wat in bittere armoede leeft is te vinden in de regio Moldova (Bacau, Vaslui, Iasi, Botosani, Suceava, Vrancea, Galati, Neamt). Daar leeft 17,3% van de arme bevolking van Roemenië. In de hoofdstad Boekarest hebben we te maken met een andere situatie, daar leeft „maar” 1,9 % in arme omstandigheden. De gegevens uit het onderzoek geven duidelijk aan dat het aantal mensen wat in zware armoede leeft zal stijgen naar 1,6 miljoen (1,22 miljoen in 2008). (Het gaat hier dan over de mensen die in zeer zware omstandigheden moeten leven, de andere armen die in iets minder zware omstandigheden leven niet meegrekend)

Het onderzoek geeft ook aan de de armoede in de steden veel sneller stijgt dan op het platteland. Dat is nog nooit eerder voorgekomen.

Unicef en de Wereldbank zullen de roemeense regering steunen om een mogelijke oplossing om te vinden om te kijken hoe deze situatie bestreden kan worden. Een van de voorstellen is om sociale (financiele) hulp om te zetten in levensmiddelen voor het eerste levensonderhoud, leermiddelen en kleding. Vooral om te voorkomen dat de ouders de financiele hulp „verdrinken” in het dorpscafé.

Een aantal van de voorstellen over armoedebetstrijdig betreft ook het analiseren van de werkwijzen van de kinderbescherming en sociale diensten. Op dit moment zijn nog geen oplossingen aangedragen om het achterlaten van kinderen te voorkomen zoals de situatie in Bacau waar een familie zeven kinderen achterliet voor de deuren van de kinderbescherming.

Bron: EVZ

Categorie: Bacau, Roemenie, Sociaal · Tags:

Reacties

1 Reactie op “Roemeens leven – 2,15 euro per dag.”
  1. johan schreef:

    hopenlijk duurt het niet te lang voor er wat voorgesteld wordt want er moet wat gebeuren en het moet niet te lang duren want dan is de schade die de kinderen oplopen niet te overzien.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter