Referendum Roemenië

Miljoenen uitgegeven aan een referendum. De geschorste president Basescu boycot het referendum en roept de bevolking op om hetzelfde te doen. Het referendum is door de lage opkomst waarschijnlijk niet rechtsgeldig. Voor en tegenstanders roepen dat ze gewonnen hebben en Traian Basescu blijft gewoon de president. Voor de zoveelste keer op het nippertje.

NRC:

Referendum over afzetting Roemeense president mislukt

Het referendum over het aanblijven van de Roemeense president Traian Basescu is ongeldig verklaard. Minimaal vijftig procent van de kiesgerechtigde bevolking moest gisteren zijn stem uitbrengen om het referendum bindend te maken, maar verder dan een kleine 46 procent kwam het niet.

Het is de tweede keer in vijf jaar tijd dat de politieke toekomst van Basescu op het spel stond. Volgens de centrumlinkse regering van premier Viktor Ponta is de 60-jarige president zijn bevoegdheden te buiten gegaan. Basescu zou zich bemoeid hebben met juridische- en regeringszaken.

De president zegt dat de kiezers door weg te blijven van de stembus een staatsgreep hebben voorkomen. “De vlam van de democratie blijft branden.” Uit exit polls zou blijken dat zo’n 80 procent van de stemmers voor een vertrek van Basescu heeft gestemd, aldus Reuters.

Basescu zegt slachtoffer te zijn van een politieke wraakactie en riep zijn aanhangers op het referendum te boycotten. De kwestie heeft de reputatie van de Roemeense regering geen goed gedaan. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten hebben openlijk hun twijfels geuit over het respect van de regering voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht

Categorie: Politiek, Roemenie · Tags:

Reacties

2 Reacties op “Referendum Roemenië”
  1. johan schreef:

    Hebben ze niets beters te doen ,kunnen beter het dak helpen maken met het geld

  2. Dammis Vroegindeweij schreef:

    Andre misschien wordt jij eens de president van Roemenie! Dan hebben ze in iedergeval de goede man te pakken!

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter