Recherche zoekt hulp in Roemenië

BOEKAREST (Roemenië) – Een zware politiedelegatie vliegt vandaag naar Roemenië voor overleg over betere samenwerking bij de aanpak van Roemeense criminelen in ons land.

Rechercheurs uit Utrecht, Den Haag en Amsterdam zijn drie dagen te gast bij opsporingsdiensten in Roemenië om kennis en ervaring uit te wisselen. Bovendien wordt voor het eerst via de Roemeense televisie gewaarschuwd voor een harde aanpak van misdrijven die door Roemenen in Nederland zijn gepleegd.

De laatste jaren wordt ons land overspoeld door Roemeense bendes, die zich bezighouden met inbraken, roofovervallen, vrouwenhandel en ‘skimmen’, oftewel het kopiëren van pinpassen.

We dachten altijd dat we bij onderzoeken weinig hulp konden verwachten van de Roemeense politie, zegt teamchef Wim Perlot van de afdeling Zware Criminaliteit van de regiopolitie Utrecht. “Het tegendeel blijkt waar. Politie en justitie in Roemenië zijn zeer coöperatief en willen dolgraag samenwerken. Dat vergroot de pakkans enorm.” Dat bleek bijvoorbeeld bij het onderzoek vorig jaar naar de moord op Wim van Ravenzwaaij uit Veenendaal. Voor deze zaak zitten vier Roemeense verdachten vast, die binnenkort voor de rechter moeten verschijnen. “Zonder de hulp van onze Roemeense collega’s was dat nooit gelukt”, stelt tactisch coördinator Teus Smokers van de regiopolitie Utrecht.

Volgens Perlot en Smokers kwam het onderzoek in een stroomversnelling, nadat zij contact zochten met opsporingsdiensten in Boekarest. “Eerlijk gezegd verwachtten we daar niet veel van, maar we kregen juist ongelooflijk veel steun. Niets was te veel om de moord op te lossen.” Ook rechercheteams uit Den Haag en Amsterdam hebben goede ervaringen met Roemeense collega’s, onder andere bij het oplossen van een aantal gewapende overvallen.

Ramkraken

Het afgelopen jaar deden Nederlandse politiekorpsen driehonderd keer een rechtshulpverzoek aan Roemenië in verband met ramkraken, drugshandel, levensdelicten en mensensmokkel. Om deze verzoeken goed te begeleiden heeft ons land sinds enige tijd een speciale verbindingsofficier van de politie op de Nederlandse ambassade in Boekarest gestationeerd. Tientallen Roemenen zijn inmiddels aangehouden in hun land en uitgeleverd aan Nederland of in ons land gearresteerd.

Bron: Telegraaf

We dachten altijd dat we bij onderzoeken weinig hulp konden verwachten van de Roemeense politie” – In dit geval had men toch beter kunnen handelen in plaats van “te denken”. Iedereen kan zich toch wel bedenken dat Roemenië van dit imago af wil en zodoende graag wil samenwerken!?

Categorie: Diversen, Roemenie · Tags:

Reacties

1 Reactie op “Recherche zoekt hulp in Roemenië”
  1. johan schreef:

    het is altijd verkeert dat er dingen gedaan worden die niet door de beugel kunnen, mar ik heb het idee als er maar een buitenlander iets doet dan moet dat uitgebreid in de media Goed dat er samen werking is op europees verband dan kunnen de zaken ook aangepakt kunnen worden

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter