Premier van Roemenië vertrekt

De premier van Roemenië, Mihai Tudose, heeft het een half jaar volgehouden. Zijn voorganger Sorin Grindeanu had er al voor gewaarschuwd dat zijn termijn zeer beperkt zou zijn. Hij had gelijk. een half jaar.

Iets wat op een conflict moest lijken met partijleider van de sociaal democraten, Liviu Dragnea, gaf de doorslag voor zijn vertrek. Lokale partijleiders stemden en zegden het vertrouwen in de premier op.  De premier verliet op zijn gemak de vergadering en zei : “ik ben door deze mensen benoemd en door deze mensen afgezet, even goede vrienden.”

De tweede premier die vertrekt binnen een jaar tijd. De volgende zet is nu voor President Klaus Johannis. Hij moet het voorstel van een nieuwe premier goedkeuren. Wat hier precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Liviu Dragnea is de man in Roemenië. Als partijleider wil hij de macht. De economische situatie in Roemenië ziet er statistisch gezien prachtig uit. De werkelijkheid is alleen wat anders. Dat weet de sociaal democratische partij natuurlijk ook. Achter het afzetten van de premier zit een goed doordacht plan. Of het afzetten van President Klaus Johannis en voortijdige verkiezingen of een andere manier zodat de sociaal democratische partij de regering kan verlaten om dan anderen de schuld te geven van de ravage die ze aanrichten in Roemenië.

Roemenië zet weer een paar stappen achteruit in ontwikkeling. 2018 zal een moeilijk en onzeker jaar worden op alle vlakken en zeker wat betreft de politieke stabiliteit. Uiteindelijk wil deze partij ook de rechtelijke en justitiële macht in handen krijgen. Want daar draait het allemaal om.

Mihai Tudose, Politieke situatie in Roemenië, Liviu Dragnea, Premier, Roemenie

foto: mediafax

Reacties

2 Reacties op “Premier van Roemenië vertrekt”
  1. Dammis Vroegindeweij schreef:

    Andre, wordt tijd dat jij naar Boekarest gaat?

  2. A.M. schreef:

    Nou, dat maar niet 🙂

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter