Over Pasen

Het is vandaag 2e paasdag in Roemenie. Dat is een week later dan in Nederland. Pasen is voor de roemeense bevolking één van de belangrijkste kerkelijke feestdagen. Er is niemand in Roemenie die niet weet wat Pasen is. Bijna iedereen gaat de paasnacht (zaterdag op zondag) naar de kerk. Dan komen er zoveel mensen dat al de diensten in de buitenlucht plaatsvinden. Het hoogtepunt is wel dat de priester met een vlam (kaars of fakkel) naar buiten komt en iedereen uitnodigt om “licht te nemen” of beter gezegd de kaarsen aan te steken. Het aansteken van deze kaarsen begint dan bij de priester en zo wordt kaars na kaars aangestoken. Na korte tijd staat de menigte voor de kerk met vele brandende kaarsen. Als de meeste kaarsen branden groet de voorganger of priester: Hristos a Inviat! (Christus is opgestaan) waarna de menigte antwoordt: Adevarat a Inviat! (Hij is waarlijk opgestaan). 

Vanaf dat moment tot ongeveer de pinksterdagen is dat de groet die in Roemenie gebruikt wordt. Op straat, in de winkel, in de stad, in de dorpen en aan de telefoon klinkt dan de groet : Hristos a Inviat! (Christus is opgestaan) waarna het antwoordt komt; Adevarat a Inviat! (Hij is waarlijk opgestaan).  Ik begreep dat deze groet in de oude Christen gemeenten ook gebruikt werd. In Roemenie is deze groet nog heel actueel en wordt in alle kerkverbanden en door de hele bevolking gebruikt.

Categorie: Roemenie · Tags:

Reacties

2 Reacties op “Over Pasen”
  1. johan schreef:

    Het is mooi als je elkaar zo begroet zeker als het voor je persoonlijk betekenis heeft. Jammer dat we nog nooit met Pasen in Roemenie zijn geweest maar hopelijk komt dat nog een keer zo ver Hristos a Inviat!

  2. Frans schreef:

    ik ben niet godsdienstig maar voor veel Roemenen zou het best goed zijn om het hele jaar door te zeggen dat Christus bestaat (een paar weken routine staat gelijk aan niks)

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter