Nieuwe regels donaties, opnieuw een dreun voor NGO’s in Roemenië

De niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) in Roemenië hebben of krijgen last van de nieuwe regels voor donaties. Opnieuw een klap voor de organisaties die het afgelopen jaar op allen vlakken onder druk kwamen te staan.

Deze keer gaat het om het volgende:

– Personen die 2% van hun inkomstenbelasting willen doneren aan een vereniging of stichting, moeten het vereiste formulier invullen en persoonlijk indienen bij de belastingdienst (ANAF). De NGO’s vrezen dat deze maatregel mensen zal ontmoedigen om te doneren, meldt de Roemeense pers Tot nu toe konden de NGO’s deze formulieren zelf verzamelen en indienen bij belastingdienst. Deze vrees klopt wel omdat natuurlijk niemand een uur of langer in de rij gaat staan bij de belastingdienst om daarna “afgebekt” te worden door een ambtenaar om persoonlijk dit formulier in te dienen.

De belastingdienst geeft zelf als reactie dat ze niets anders doen dan de wet toepassen… Via een procedure is bepaald dat het voor gevers verplicht is om het formulier persoonlijk in te dienen.

– De omzet drempel die verhoogt is naar 1 miljoen euro stelt 80% van de lokale winstgevende bedrijven niet meer in staat om aftrekbare donaties te doen.

– Een van de belangrijkste bepalingen van de wet is dat NGO’s meer details over hun financieringsbronnen moeten onthullen, inclusief de namen van hun donoren. Met name de organisaties van openbaar nut.

NGO’s worden gezien als schuldige voor de protesten in Roemenië. Subsidies worden moeilijker en al de fiscale veranderingen geven moeilijkheden van functioneren bij veel organisaties.Verder lijdt de Roemeense regering aan een soort “Soros syndroom” die zogenaamd iedereen betaald en overal de schuld van krijgt. Zeker de organisaties die zich bezig houden met de sociale dienstverlening hebben geen enkele politieke betrokkenheid. Voor de zoveelste keer zijn kinderen en families (onze cliënten), in vaak bijzonder moeilijke situaties, het slachtoffer van allerlei onzinnige veranderingen.

meer hierover in Romania Insider. (engels)

Nieuwe regels donaties, opnieuw een dreun voor NGO’s in Roemenië

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter