Limes fietsroute – Limestour 2013

Langs de noordgrens van het Romeinse rijk

De Limes fietsroute volgt in grote lijnen de noordgrens van het Romeinse Rijk, zoals die bestond in de eerste eeuwen van onze jaartelling. Deze grens, de Limes (gesproken Limès), strekte zich uit van de Noordzee tot aan de Zwarte Zee en was van groot belang inde Europese ontwikkeling. De grens strekte zich uit via natuurlijke grenzen zoals rivieren van Katwijk (NL) tot aan Constanța (RO) en is in totaal zo’n 3000 km lang. Het thema leent zich uitstekend om per fiets op aantrekkelijke wijze Europa te doorkruisen. Hoewel het gaat om sporen uit een ver verleden, zijn Romeinse wallen, opgegraven vestingwerken en steden op een aantal plaatsen tastbaar aanwezig.

Maar ook zonder historische belangstelling kunnen fietsers de Limesroute benutten om interessante steden te bezoeken en onbekende streken en landen verkennen. De Limesroute is de langste historische fietsroute in Europa en kan heel geschikt in delen worden afgelegd.

De NuNN (Nachtopvang uit Noodzaak Nijmegen) fietst begin september met 15 man vanuit de oudste stad van Nederland Nijmegen via de Limesroute een sponsortocht voor de broodnodige sanitaire voorzieningen in Izvoare-Bacau . De Limesroute was de noordgrens van het Romeinse Rijk, zoals die bestond in de eerste eeuwen van onze jaartelling. De Limesroute is de langste historische fietsroute in Europa. Ze starten begin september vanaf Nijmegen en via Frankfurt-Regensburg-Passau ( Duitsland)-Linz-Wenen (Oostenrijk)-Bratislava (Slowakije)-Boedapest (Hongarije)- Oradea-Cluj Napoca (Roemenie) komen ze op 2 oktober na meer dan 2600 km eindelijk in Bacau aan.

De NuNN, een nachtopvang in zelfbeheer, gaat al enkele jaren op eigen kosten als klussendienst naar Bacǎu – Roemenië om in de krottenwijk Izvoare de leefbaarheid te vergroten.

Dak- en thuislozen in Nederland zijn vaak letterlijk en figuurlijk alles in het leven kwijtgeraakt. Ze voelen zich nutteloos en afgedankt door de maatschappij. Door zich weer nuttig te kunnen maken, en weer iets te kunnen betekenen voor anderen, heeft het Bacǎu project een enorme toegevoegde waarde. Dat dit project bijzonder is blijkt wel uit het feit dat er een cameraploeg van de NCRV van het programma “Altijd Wat “ mee ging om de ervaringen van de deelnemers in vier afleveringen vast te leggen. Verleden jaar heeft dit project in Roemenië zowel de regionale en nationale kranten gehaald alsmede het (prime-time) 8 uur journaal. Zelfs Hongaarse kranten hebben hier over gepubliceerd.

De samenwerkingspartner in Roemenië is Asociatia Betania die zich o.a. inzet voor kinderen met autisme, jongeren en voor de meest armen.

Meer info over het Roemenië project op www.back2bacau.nl , www.nunn.nl of Barry 06-42748673

Limes Route

Categorie: Bacau, Respect, Roemenie, Sociaal · Tags:

Reacties

2 Reacties op “Limes fietsroute – Limestour 2013”
  1. johan schreef:

    zou best met hen mee willen fietsen naar Bacau en daar bij de groep zigeuners helpen
    maar het werk laat het niet toe

Trackbacks

Check out what others are saying...


Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter