Klachten over verkiezingsfraude Roemenië

BOEKAREST –  Bij de Roemeense politie is zondag al zo’n 250 keer aangifte gedaan wegens fraude bij de presidentsverkiezingen. Zo fotograferen veel kiezers die hun stem hebben verkocht, hun stembiljet met de mobiele telefoon om te kunnen bewijzen dat zij ‘goed’ hebben gestemd.
De stembureaus in Roemenië zijn zondagochtend om zes uur opengegaan. Ongeveer 18 miljoen stemgerechtigde Roemenen kunnen tot acht uur ‘s avonds hun stem uitbrengen op een van de twaalf presidentskandidaten. Ook kunnen ze tegelijkertijd in een niet-bindend referendum stemmen over een inkrimping van het parlement.

De eerste prognoses worden direct na de verkiezingen verwacht. De eerste officiële uitslagen komen vermoedelijk maandagochtend. De beslissing valt vermoedelijk pas in de tweede ronde op zondag 6 december, want volgens peilingen kan geen van de twaalf presidentskandidaten rekenen op een absolute meerderheid.

De zittende president Traian Basescu hoopt op een herkiezing, maar de socialist Mircea Geoana en ook de liberaal Crin Antonescu zijn sterke rivalen.

Bron: ANP

Poooolitzia

Categorie: Algemeen, Politiek, Roemenie · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter