Kinderarbeid dicht bij huis…

Over kinderarbeid heb ik veel gelezen en gezien: Cambodja , Bangladesh en andere landen op grote afstand. In Roemenië komt het vaak voor. Het wordt allemaal toegelaten…

“Gedwongen” door armoede zijn tientallen kinderen in de Jiu Vallei kostwinner voor hun familie. Sommigen hebben net leren lopen en verdienen hun dagelijks brood met slopend werk.

Ze worden ook wel “magneten” genoemd omdat ze leven van de opbrengst van oud ijzer. Tientallen kinderen uit de stad Petrosani riskeren elke dag hun leven door het zoeken naar oud ijzer. Ze werken van ’s morgens tot ’s avonds, de beloning is alleen wat brood en als ze geluk hebben een paar plakjes worst. Een paar dagen geleden werkten de kinderen aan het slopen van een oud gebouw in de wijk “Colonie”. Ze zoeken naar bouwmaterialen en oud ijzer. Als volwassenen staan ze met schoppen en bijlen het gebouw te slopen.

Andrei, één van de de kinderen woont met zijn twee broertjes in een bouwval. Zijn ouders zijn arm en verdienen wat geld door zich uit te lenen als dagarbeiders. Het is een teer kind, maar een intelligente en hardwerkende jongen van acht jaar. ’s Morgens gaat hij naar school en daarna direct naar “zijn werk”.

“Ik moet wel werken, anders hebben we niet te eten. Mijn broertjes zijn te klein om te werken en de kinderbijslag is te laag om van te kunnen leven. Als we klaar zijn met de sloop vraag ik aan mensen om bij hun thuis te werken. Met schapen of koeien of ik help met hout hakken. Soms krijgen ik wat geld of wat melk” verteld Andrei terwijl hij een zware balk optilt die twee keer zo groot is al hijzelf. Iets verderop sleept een klein meisje met een bijl en een pikhouweel. Het gereedschap waar de kinderen het gebouw mee slopen op zoek naar bakstenen en oud ijzer. Ze legt het gereedschap neer en gaat in een hoekje zitten om de bakstenen schoon te maken die uit het oude gebouw gehaald zijn. Ze moeten helemaal schoon zijn, zonder een spoor van cement. Dan kunnen de stenen weer verkocht worden…..

Kinderarbeid RO

Kinderarbeid Roemenie

foto’s Realitatea.net

Categorie: Roemenie, Sociaal · Tags:

Reacties

3 Reacties op “Kinderarbeid dicht bij huis…”
 1. Bob schreef:

  En dit is anno 2013 ?

 2. johan schreef:

  Zulke dingen geloof je toch niet als je ze niet met je eigen ogen ziet
  Op de buis is het altijd ver weg en niet echt
  Mar Roemenie is toch heel dicht bij onvoorstelbaar maar waar

 3. JM schreef:

  Jammer dat dit in het grote openlucht museum gebeurd.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter