Kerstpakketten

Zo ongeveer alle Nederlandse stichtingen die in Roemenië actief zijn hebben een kerstpakketten actie voor arme gezinnen. Zelf ben ik niet zo’n pakketten fan, en zeker de PR die er om heen zit staat me vaak tegen. Het is wel een feit dat er heel veel mensen in Roemenië in grote problemen zitten. Zeker in deze periode. De winter is hard voor degenen die hun verwarming af moesten sluiten, voor degenen die wel werken maar toch niet rond kunnen komen, voor de mensen die met ziekten en beperkingen te maken hebben.

Eén van de projecten in het kader van onze organisatie is het Bureau voor sociale raad en bijstand. Onze maatschappelijk werkers werken met deze gezinnen aan een oplossing van hun problemen (en niet alleen in de kerstperiode). Dat is eigenlijk ook de visie van onze organisatie samen werken aan zelfstandigheid, oplossingen te zoeken om weer verder te kunnen. Soms is dat eenvoudig, maar soms heel erg moeilijk. In dit werk kan elke kleine stap al een grote vooruitgang zijn. In dat licht ben ik blij met de actie die ook Stichting HCR doet in deze periode. Vrijwilligers zijn actief om pakketten te verzamelen. Een geweldige actie, met bewondering volg ik hoeveel vrijwilligers zich hier voor inzetten. De pakketten worden gebruikt om mensen die op weg zijn naar een zelfstandig bestaan te ondersteunen: een steuntje in de rug naar een zelfstandig bestaan!

Voedselpakketten lossen de armoede niet op. Daarom ben ik tegen actie’s die alleen rond de kerst plaatsvinden. Waar gezinnen pakketten krijgen en waar Christelijk Nederland je met bijbelteksten om de oren slaat over hoe goed het wel niet is dat er naar deze mensen wordt omgekeken. Heel prima, maar niet alleen met de kerst zonder verder over de problemen na te denken. Wat dat betreft maken we (gelukkig) het verschil wat de aanpak van dit soort actie’s betreft!

Categorie: Algemeen, Bacau, Ons werk/Betania, Sociaal · Tags:

Reacties

7 Reacties op “Kerstpakketten”
 1. Janneke schreef:

  Laat dit maar helder zijn 🙂

 2. Dammis Vroegindeweij schreef:

  Wat je omschrijft Andre is juist, en een groot probleem.Velen denken met een dergelijke actie een geweldige daad te verrichten, en het is zeker een goede zaak op zich!Maar de werkelijke problemen strekken zich uit over het gehele jaar! Daarom is financiele steun zo dringend nodig van januari t/m december, en daar staat men te weinig / of niet bij stil!

 3. Erica via Hyves schreef:

  Helemaal mee eens.

 4. johan schreef:

  Goed dat het bureau van bijstand er is en laat ze de mensen ook de rest van het jaar helpen dat komen ze verder dan alleen met de kerst een doos en dan verder maar zien hoe men aan eten komt

 5. Willemieke schreef:

  Super!! Zegt het voort :)..

 6. Martina Dotson schreef:

  Helemaal mee eens.

Trackbacks

Check out what others are saying...
 1. […] This post was mentioned on Twitter by Janneke van Vuuren, André Muit. André Muit said: Kerstpakketten?: http://bit.ly/e5B5dt #Roemenië […]Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter