Honden in Roemenië

Het is onrustig in Roemenië. Verschillende onderwerpen als goudmijn en zwerfhonden houden de politiek en de mensen flink bezig. De reacties uit het buitenland zijn heftig: Roemenië vermoord de zwerfhonden…..

Het begint allemaal begin september. Ionut, een ventje van 4 jaar wordt doodgebeten, of beter gezegd opgegeten door zwerfhonden. Dat gebeurde in een park in de hoofdstad Boekarest. Volgens de gegevens leven er tussen de 65.000 en 100.000 honden op straat in Boekarest. De reacties zijn hevig. Er worden jaarlijks tienduizenden mensen gebeten door honden en de roedels honden zijn gewoon gevaarlijk. De dood van Ionut was de druppel die de emmer deed overlopen.

De politiek reageerde. De burgemeester van Boekarest wilde een referendum uitschrijven en de bevolking vragen of ze akkoord zijn met het euthanaseren van de honden die niet binnen zeven dagen geadopteerd worden. De regering neemt snel een besluit en op dit moment mogen de lokale overheden de honden die niet geadopteerd worden euthanaseren.

Dit besluit geeft verdeling. Mensen en organisaties voor dieren zijn tegen. Een groot deel van de bevolking is echter voor. De regering en lokale overheden worden uitgemaakt voor moordenaars. In sommige plaatsen heeft de bevolking het heft in eigen handen genomen en worden honden vergiftigd.

Het gevaar bestaat. Elke dag kan een kind door hongerige en agressieve zwerfhonden worden doodgebeten. Steriliseren en castratie blijken niet effectief te zijn. Euthanasie lijkt de oplossing. Het aantal zwerfhonden in heel Roemenië is moeilijk te schatten. Ik heb er te weinig kijk op om voor of tegen te zijn. Mijn gevoel zegt dat het niet normaal is een een paar honderdduizend honden te euthanaseren. Dat lijkt een soort op massamoord. Anderzijds eet ik rustig een kippenpootje en denk ik ook niet aan de al die dode kippen……

Het leven van kinderen is in gevaar door zwerfhonden. Dat is wel het uitgangspunt wat mij betreft. De sterilisatie programma’s werken niet. Ik kan me dus voorstellen dat een stad als Boekarest dus voor de politieke maatregelen is. Ik vraag me af of er een andere mogelijkheid is. Waarschijnlijk niet.

De stad Bacau, waar ik woon, heeft besloten om niet aan de maatregelen mee te doen. Er verblijven 3400 (!) honden in het asiel van de gemeente. De overgrote deel is van de straat afkomstig. Er is plaats voor 6000 honden. De dieren krijgen slachtafval te eten. Ook zijn er bedrijven die dagelijks ander eten afstaan aan het asiel. Daarnaast zijn er organisaties voor dieren die zich met de duizenden beesten bezig houden. Als ik het allemaal zo zie dan hebben die honden daar ook een bitter slecht leven. Maar goed er kunnen er nog bijna 2500 bij en zolang ze geen gevaar meer vormen op straat vind ik het allemaal best. Er wordt actief beleid gevoerd om alle honden in Bacau van de straat te halen. Het kan dus schijnbaar op meerdere manieren. Wat de beste oplossing is? Ik heb geen idee….

eutanasiere_caini_maidanezi_bacau_57658600_39336800

Reacties

22 Reacties op “Honden in Roemenië”
 1. Johan schreef:

  Het is nodig dat de hoeveelheid zwerf of wilde honden binnen de perken blijft
  Er is geen natuurlijke vijand van de hond in de steden , dus zal er ingegrepen moeten worden

 2. A.M. schreef:

  @Johan, er is in Roemenië een priester die het een goed idee vond om de honden aan beren te voeren…… Een paar beren loslaten in Boekarest of zo??

 3. JM schreef:

  het lijkt goed om 100 opvangcentra te maken voor honden van 100 honden per centrum. Probleem opgelost, mensen aan het werk en je bent zeer sociaal bezig en daardoor minder gevaarlijk op straat. De overheid zal dit moeten betalen van geld dat ze aan uitkeringen uitgeeft. Er daar zit nogal wat ruimte denk ik.

 4. Steriliseren is de enige lange termijn oplossing, kijk maar naar Oradea alwaar de zwerfhondenpolulatie tot 5% is teruggebracht — het wetenschappelijke bewijs ligt er dus gewoon. Roemenen zijn in het algemeen korte termijndenkers, zo blijkt maar weer. Vergeet ook niet dat burgemeesters, dierenartsen en directeuren van gemeentelijke asielen zeer veel geld hebben verdiend aan de zwerfhonden, door honden op te pakken, geld cashen, honden terugzetten, weer oppakken, geld cashen, etc. Meestal zijn je stukjes zeer lezenswaardig, maar dit artikel van jouw hand getuigd van weinig kennis van zaken, omdat het aspect van corruptie totaal over het hoofd ziet.

 5. A.M. schreef:

  Je kan best gelijk hebben Arjan. Sterilisatie kan een mogelijke oplossing zijn. De vraag is wat je met 65.000 of 100.000 honden doet in een hoofdstad. Steriliseren en loslaten? Het verhaal dat gesteriliseerde honden geen gevaar vormen is een sprookje…. En het gevaar blijft bestaan. Ik schreef in mijn stukje dat ik er te weinig kijk op heb om voor of tegen te zijn. Daarnaast geloof ik niet zo in een verband met met zwerfhonden en corruptie. Ik zeg niet dat het niet bestaat maar van corruptie zijn er wel andere voorbeelden.

 6. Uit een persbericht van Dog’s Wish De afgelopen decennia is het zwerfhondenprobleem groter geworden. Dit komt niet door een gebrek aan geld, het geld is er wel maar wordt verkeerd uitgegeven. Er zijn veel bedrijven in Roemenië die op gemeentelijke kosten honden verdelgen. Die hebben er baat bij om het probleem juist niet op te lossen. Tussen 2000 en 2011 zijn er tientallen miljoen euro’s verspild (schattingen tussen 25 en 40 miljoen), ook van EU subsidiegeld. Er zijn onnoemelijk veel honden gedood, maar het heeft niet geleid tot minder honden op straat. Ze planten zich te snel voort, en ook mensen die zelf een hond hebben dragen bij aan het probleem door de puppies op straat te dumpen. Feit is dat een hond steriliseren rond de 20 euro kost en een hond door een verdelgingsbedrijf laten weghalen tussen de 60 en de 75 euro ‘oplevert’. Dus ‘follow the money’ en je weet waarom er geen politieke bereidheid was om het probleem écht aan te pakken.

 7. A.M. schreef:

  Gedeeltelijk waar. Ik schreef ook over de aanpak in de stad waar ik woon. Het kan schijnbaar op meerdere manieren. Maar er is een verschil tussen 3.000 en 65.000 honden. Om een lange termijn oplossing te creëren zal men moeten beginnen met de korte termijn….

 8. Richard Yilmaz schreef:

  Deze drastische maatregel is, helaas, onvermijdelijk!Men had eerder preventief kunnen handelen, maar, dit hebben ze nagelaten!Turkije heeft een identiek probleem gekend!Na het ”Salomonsoordeel” heeft men daar systematisch de beestjes laten steriliseren en inenten.Deze inentingen worden blijvend herhaald dus, kan men hier spreken van een geslaagde aanpak..

 9. gerda schreef:

  De enige oplossing is sterliseren van de honden.De plaatselijke hondenvangers een baan als hondenvanger en inspecteur voor hondenbelasting.
  De hondenvangers zullen dan niet meer honden laten ontsnappen uit de opvang om hun baan te laten bestaan.
  Honden belasting innen ,de inspecteurs bij de mensen laten controleren Zodra mensen hun dieren hebben gesteriliseerd zullen ze vrij zijn van honden belasting.
  Wanneer mensen geen inkomen hebben om dit te laten doen ,de plaatselijke dierenarts het project sterliseren laten uitvoeren.Deze word door de gemeente hiervoor betaald van 25 euro per dier.
  Dan zijn we al de zwerfhonden kwijt die nu massaal door mensen op de straat gedumpt worden.

  De bestaande zwerfhonden sterliseren zodat de roedels niet uitbreiden.
  Wanneer je een roedel weg haald zullen andere honden de plekken overnemen.
  Iedere stad moet een eigen nummer oortac hebben ,zodat ze niet honden naar andere steden brengen.

  Wanneer ze nu eens massaal gaan steriliseren ,zal het probleem over tien jaar heel anders zijn.

  Honden die nu gevangen worden worden niet op een dierwaardig manier gedood.Dat kost geld,worden niet gevoerd ,kanibalisme in opvangen.Dit is dieren mishandeling.

  DE HONDEN ZIJN NIET SCHULDIG MAAR DE MENSEN Moeten hun verantwoording nemen.

 10. Irene Broekaart schreef:

  Uw stuk is op drijfzand gebazeerd en klopt van geen kanten
  De ep brussel geeft geld .
  En de corrupte smeerlappen steken het in de zak.
  Het is een veel groter bedrag wat ze krijgen om de hondjes af te slachten.
  Seks mee te hebben door de moordenaars.
  Zieke geesten.
  Er zijn enkele mensen gebeten omdat ze de honden zwaar mishandelen,en als ze dan gebeten worden krijgt de hond de schuld.
  Dat aantal wat u aan geeft hebben de corrupte bendes tegen brussel gezegt om meer geld te krijgen.
  Kinderen zien dat en doen het zelfde, die Roemenen deugen niet
  U bent slecht op de hoogte.

 11. A.M. schreef:

  Ik denk dat ik aardig weet hoe de werkelijkheid in elkaar zit. Voor sommigen blijkbaar moeilijk om te zien.

 12. gerda schreef:

  Welk land is niet corrupt.
  Over de hele wereld probeerd men hun eigen zakken te vullen.

  Daarom stroop je mouwen op en ga zelf aan de gang om te helpen met bepaalde problemen.
  Als we de politiek niet mee hebben ,probeer de mensen te vinden die wel werken uit hun hart.
  Neem van mij aan dat in ieder land ook goede mensen zijn ,die oprechte hulp nodig hebben en aan andere willen geven.
  Probeer hun rechtstreeks te helpen en de publiciteit te zoeken .
  Dat je ondanks het hele politieke kwestie ,dieren heb kunnen helpen .
  Hun laten zien hoe het moet.
  We hebben iets kunnen realiseren zonder de hulp van corrupte politici ,we helpen de dieren met andere dierenliefhebbers .Samen met elkaar kunnen we ook veel bereiken.
  Dan hebben we de politiek niet nodig.

 13. AM schreef:

  @Gerda, op wie reageer je?

 14. Irene Broekaart schreef:

  Corruptie is hoog in roemenie, vriendjes politiek
  Moordlustig,Ep geld was niet voor de moordenaar en de politiek,maar om de honden te helpen.Het kost de corrupte roemeense regering niks het is betaald van belasting geld van de inwoners van de lidstaten.Waarmee de ep alle inwoners medeplichtig heeft gemaakt aan honden afslachtingen op gruwelijke moordlustige wijze,Dit zal resulteren inmoorden op mensen zo is bewezen. Voor de opvoeding van de broemeense kinderen een heel verkeerd signaal.Zelfs de politie geeft de moordenaars vrij spel,dat is ook een achterlijke onwettige methode.Ook de seks die men met de honden in en uit het gemeente asiel heeft is ziekenlijk,en ongezond en kan ziektes op mensen met geslachts verkeer over brengen,ook op ongeboren baby,s hoe smerig is dat ,achterlijke smerige mensen, en de politiek?en politie staan er bij en kijken er naar,Dat er zoveel door honden gebeten zijn klopt echt ook niet dat was om brussel om de tuin te lijden ,wat niet de eerste keer is.De moordenaars en de corrupte regering?dient voor het straf gerecht te komen,moord en diefstal geld wat oneigelijk gebruikt is medeplichtige politie.
  We zijn niet blij dat Roemenen het onze kinderen uit moet leggen hoe ze met dieren omgaan,
  WIJ ZULLEN NIEMAND AANRADEN OP VACANTIE TE GAAN WAAR ZOVEEL MOORDEN OP DIEREN GEPLEEGT IS<DE GOEIE ROEMENEN MET EEN HART VOOR DIERENDRAAG IK EEN WARM HART TOE,
  GERDA VOLGENS MIJ HEB JE DE BALLEN VERSTAND NIET HOE HET ER IN EEN CORRUPT LAND AAN TOE GAAT.Er zijn veel dieren organisaties al jaren aan het helpen ,maar ze slaan ze ter plekken dood die verrote moord brigade,

 15. Irene Broekaart schreef:

  tien duizende menzen gebeten is een grove leugen kun je dat bewijzen ? nee dat kan je niet want dat was alleen om geld van de eu te krijgen.
  WEL BRENGEN ZOALS HET IS
  O<JA DIT IS ROEMENIE, was ik even vergeten.

 16. AM schreef:

  @ Irene Broekaart, het aantal hondenbeten is zeker niet overdreven. Dat zijn gewoon de feiten. “toevallig” woon ik al een heel aantal jaren in Roemenië. Van grove leugen zeker geen sprake. Ik schrijf op een eigen weblog waarbij ik gebruik maak van feiten niet van sprookjes. Dank.

  A.M.

 17. gerda schreef:

  Ik reageer op het verhaal van Irene,ik begrijp heel goed haar reactie.

  Maar we moeten mensen in Roemenie niet allemaal over 1 kam scheren.
  Er zijn daar zeker dierenliefhebbers die demonstreren en de politiek aanpakken.
  Viervoeters doet heel veel in Roemenie
  Ik wil op mijn manier hun steunen.
  Door ook in het land zelf te helpen.
  Op school projecten opzetten over dierenbescherming ,voorlichting.

  Ik weet niet of Irene het land wel eens heeft bezocht.
  Ik werk al een aantal jaren in Roemenie.
  Irene geloof mij ,dat je zeker aangevallen kunt worden door honden die s avonds op straat lopen.
  Ik werk iedere dag met honden al 30 jaar en spreek uit ervaring.

 18. A.M. schreef:

  @Gerda, dank! Helemaal met je eens. Dat is ook mijn ervaring. succes!

 19. Irene Broekaart schreef:

  IK weet dat er in roemenie dieren liefhebbers zijn met een hart van goud.
  En de honden helpen.
  Het moordlustige land zal ik never bezoeken en zal dat in geen geval aanraden.maar afraden.
  Gaan zien hoe de moordenaars honden afslachten, de politie staat erbij en kijkt er naar.
  IK heb de bewijzen van brussel hoeveel, wanneer en aan wie het geld gegeven is.,ben dagenlijks met deze horrer bezig.
  Het is een corrupt land ,en zal dat blijven.
  En kan u melden op de hoogte te zijn van feiten en omstandig heden.
  En er vele mensen te kennen.
  DE moord brigade moet zich voor de rechter verantwoorden,.
  Het zal u misschien bekend zijn dat dieren doden vooraf gaat aanmensen moorden dat is bewezen,
  Aangevallen dat komt mede door de mensen die ze mishandelen, geen eten geven en drinken,maar de corrupte heren vullen hun zakken met ep geld van ingezetene van de lidstaten,wat voor de honden bestemd is -was..
  Kijk hoe de politie de moordenaars in bescherming neemt dat is de wereld op zijn kop.
  en hoe ze erbij lopen,mensen waar ze bij staan in elkaar laten slaan.En de moordenaars verder gaan met afslachten, seks bedrijven met de honden dat hebben ze voor de camers verteld.
  De honden verkopen voor de seks en er zelf in de gemeente asiels zelf seks mee hebben.
  Geld van de ep gekregen en als men honden uit de doden cel wil halen er voor moeten betalen.
  Honden fokken voor geld,, dubbele moraal dus GELD.
  dE ECONOMIE GAAT ACHTERUIT IN ROEMENIE ALLEEN OMDAT ER GEEN TOERIST MET GEVOEL VOOR DIEREN NIET MEER HEEN GAAT GELUKKIG IK RAAD DAT OOK AF.
  iK HEB ROEMEENTJES 5 STUKS UIT DE DODEN CEL EN WEET EXACT WAT DAAR GAANDE IS, DUS MIJ SMEER JE NIKS IN DE OGEN.eN ZAL DE POLITIEK OP DE HOOGTE HOUDEN HOE DE ZAKEN ER VAN DAG TOT DAG MET FOTO, EN FILMS OP DE HOOGTE HOUDEN.zE HEBBEN HET JARENNNNNN LATEN GEBEUREN EN NU MOETEN DE HONDJES DOOD, GEMARTELD WORDEN DE CORRUPTE PLAAG ZAL BLIJVEN.. WE ZIJN HET ZAT EN WE ZULLEN ACTIE ONDERNEMEN IN EN BIJ ALLE GELEDEREN VAN HOOG TOT LAAG EN BIJ ONZE VRIENDEN. vIERVOETERS KEN IK OOK HOOR HEEL GOED ZE ZIJN DIKKE KANJERS.MET EEN GROOT DIEREN HART .NET ALS DAT ER ROEMENEN ZIJN DIE DE HONDJES HELPEN ALS ZE NIET UIT HUIS GEHAALD ZIJN,EN NOG MEER VOOR ZE DOEN OM NIET IN DETAILS TE TREDEN

 20. Irene Broekaart schreef:

  dIT IS MIJN UITSPRAAK EN DAAR BLIJF IK BIJ

 21. Gh Goustovsky schreef:

  En onder tussen weten we dat Ionut het 4 jarig jongetje helemaal niet door straat honden in aan gevallen en op gegeten.
  Door wie of wat dan wel?
  Daar zijn gaan verschillende verhalen over.
  Van een moordenaar- pedofiel tot waakhonden van een terrein waar Ionut over het hek was geklommen,
  Maar het af slachten van de straat honden gaat wel door.
  Het was een mooi excuus voor de toenmalige President om deze wet door te voeren.
  duizenden honden zijn op een afschuwelijke manier aan hun eind gekomen. Dood geslagen vergiftigd opgehangen open gesneden en gewoon laten liggen met de spartelende pups er naast.
  In shelters gegooid worden en verhongeren of opgegeten door andere honden.
  Afgemaakt worden in de shelter met een klap op je kop van een zware schep of een spuit anti vries in je hart.
  Tegelijk met je vriendjes in een draad gazen kooi gegooid worden en dan verdronken of levend begraven worden .
  Ik stop want ik word ziek van mijn eigen verhalen maar zou nog heel lang door kunnen gaan.
  Dus het verhaal waar we nu op reageren is achter haalt en fout en het zou leuk zijn als de schrijver dat ook even aan gaf.

 22. Falcon schreef:

  Ben het geheel eens met Gerda.
  ik woon ook al jaren in RO en we hebben zelf ook een hond en daar kies je voor en als je daar voor kiest heb je ook verplichtingen.
  Een hond is een hond en ze zijn trouw aan het baasje tot in de dood ,dat kun je niet zeggen van alle mensen.
  Maar goed, ik zie al jaren om mij heen dat de mensen hier in RO soms wel 3 honden hebben maar er wordt haast niet naar gekeken de honden leven hun eigen leven en ze gaan waar ze willen ze lopen bij andere mensen op hun grond en spelen met andere honden en van het spelen komen er weer andere hondjes.
  Zo vonden wij een keer bij ons een nest van 7 kleine hondjes die nog niet konden zien en het was niet van onze hond want dat is een mannetjes wel dat hij het gedaan kon hebben maar dat moet het vrouwtje wel bij hem komen want onze hond zit aan de ketting en 2x per dag gaat hij los en ik ben er dan bij.

  Ik wil hier mee zeggen als de mensen in RO nu wat meer om hun honden denken heb je denk ik al heel wat minder problemen.
  17 jaar woon ik hier en weet je wat ik hier nog steeds zoek? de logica en de mentaliteit, maar ondanks dat ik dat nog niet heb gevonden woon ik hier graag.

  m.vr.groet Falcon van het (www.nedrom.6e.nl)
  alvast een goede jaarwisseling gewenst.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter