Het wordt beter! Over 50 jaar…..

Het agentschap Reuters publiceerde kortgeleden een reportage over het dorpje Petrachioaia (provincie Ilfov) zo’n 20 km van Boekarest. Een dorpje waar 4 van de 5 inwoners geen werk heeft, geen stromend water en geen toilet in huis.

Het agentschap schrijft dat de “mooie droom” voor de nieuwste inwoners van de Europeese Unie, waaronder dus Roemenië, waarschijnlijk eindigt voordat het begint.

Economisten zeggen hierover dat de recessie in Europa de kansen voor economische groei voor de armere landen in de EU veel kleiner worden. De landen kunnen nooit op het niveau komen van de andere Europese landen.

“Ik dacht dat alles veel beter zou worden na de toetreding van Roemenië zegt de gepensioneerde Constantin Florea (63). Meer salaris en meer pensioen, maar als ik geen koe had dan zou ik niet rondkomen” Florea heeft een pensioen van krap 100 euro.

Reuters schrijft ook dat Tjechië en Hongarije bij de toetreding in 2004 feest vierden. Mensen gingen de straat op, dansten en dronken champagne. Hetzelfde gebeurde in 2007 in Roemenië en Bulgarije. Ondanks alles ging het in die landen anders als bijvoorbeeld Ierland waar het bbp van 65% naar 150% groeide in verhouding met het gemiddelde in de andere Europese landen.

In het begin hadden de nieuw toegetreden landen te maken met een kleine of middelmatige economische groei. De crisis heeft de groei stop gezet en het resultaat is dramatisch. Met uitzondering van Polen hebben alle, vanaf 2004, nieuwe toegetreden landen te maken met recessie.

Ook schrijft Reuters dat het op leek dat de Roemeense economie enigzins begon te herstellen. Helaas ging het over in een stevige recessie. “Toen we toetraden tot de EU geloofden we dat alles zou veranderen. In onze vreugde dachten we dat heel veel mensen een baan in het buitenland zouden krijgen. Maar het lijkt er op dat de EU geen melk en honing is” zegt Decebal Floroaica een priester van 38 jaar die een gaarkeuken runt in Pitesti.

Roemenië en Bulgarije zijn de armste landen binnen de EU. Met heel veel pijn en moeite zullen beide landen de 60% van het gemiddelde PPB van de andere Europese landen halen. In de komende 30 jaar!! Het lijkt er echter op dat Roemenië ver onder deze waarde zal blijven. “Als we het realistisch bekijken dan zou het al mooi zijn als Roemenië 50% van het gemiddelde Europese bbp zou halen over zo’n 40 – 50 jaar…” zegt onderzoeker Zsolt Darvas van een denktank in Brussel.

Hoewel in Boekarest de oude Dacia’s zijn ingewisseld voor luxe auto’s. De simpele supermarkten plaats maakten voor brands als Gucci of Starbucks heeft Roemenië te maken met grote problemen. 20 km van Boekarest leven de mensen in grote armoede. Snelwegen verbinden maar 3 steden van het land en niet één daarvan gaat naar een haven of een grens schrijft Reuters.

Daar komt nog bij dat maar een kwart van de bevolking een stabiele baan heeft. De rest van de bevolking is werkeloos of zijn zelfvoorzienende boeren zijn die aan de rand van het bestaan leven. Reuters vergeet niet te melden dat Roemenië, als gevolg van corruptie en bureaucratie, maar 8% van de 19 milliard euro heeft gebruikt van de EU fondsen sinds 2007.

Uit enquêtes blijkt dat minder dan de helft van de Roemeense bevolking vertrouwen heeft in de EU. Dat was een dikke 2/3 bij de toetreding in 2007. De directeur van de school in Petrachioaia heeft ook verwachtingen: ” de leefomstandigheden zullen misschien verbeteren, maar pas over 50 jaar. Misschien dat mijn kleinkinderen een beter leven zullen hebben”

Categorie: Algemeen, Roemenie, Sociaal · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter