Grens voor Bulgaren en Roemenen dicht

DEN HAAG – De Nederlandse grenzen blijven voorlopig gesloten voor Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten.

De verslechterde economische tijden zijn voor minister Donner (Sociale Zaken) reden deze werkzoekenden nog een aantal jaren geen toegang te geven tot de Nederlandse arbeidsmarkt. De minister heeft dat gisteren tijdens de behandeling van de begroting van zijn ministerie laten weten aan de Tweede Kamer.

Nu hebben inwoners van Roemenië en Bulgarije, sinds vorig jaar lid van de Europese Unie, nog een werkvergunning nodig om in ons land te mogen werken. Volgens Europese afspraken moet Nederland voor 1 januari besluiten of en hoe de toegang voor deze werknemers beperkt moet blijven. Bij het uitblijven van een dergelijke beslissing zouden de grenzen helemaal opengaan voor deze werknemers.

Donner wilde aanvankelijk de grens voor Roemeense en Bulgaarse werknemers tot 1 juli 2009 dichthouden, maar een Kamermeerderheid drong er eerder deze week op aan de grenzen de volledige termijn van drie jaar dicht te houden. Dat is de maximale periode die een Europees land beperkingen mag opleggen aan de instroom van arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije. Volgens CDA-Kamerlid Van Hijum kan altijd nog de komende drie jaar tussentijds worden besloten de grenzen eerder open te stellen als daar aanleiding toe is.

Voorzitter A.J. Maat van LTO, de belangenorganisatie in de land- en tuinbouw, is zeer teleurgesteld over de houding van de regeringsfracties in de Tweede Kamer. ,,In mijn sector komen we komende zomer weer 4000 à 5000 seizoenwerkers tekort. Als die plekken niet worden ingevuld, betekent dat het verlies van drie andere arbeidsplaatsen per vacature in het seizoenswerk.’’

Maat vindt het onbegrijpelijk dat de Tweede Kamer de problemen met de Poolse arbeidsmigranten in de steden als aanleiding neemt voor het nu genomen besluit. ,,Op het platteland zorgen de werkgevers zelf voor de huisvesting van deze arbeidsmigranten en zijn er ook nauwelijks problemen.’’

Ad.nl 27.11.2008

Categorie: Algemeen, Diversen, Nieuws, Roemenie · Tags:

Reacties

1 Reactie op “Grens voor Bulgaren en Roemenen dicht”
  1. johan schreef:

    zeker voor de land en tuinbouw zijn de Roemeense mensen een aanvulling op het aanbod voor het werken in de land en tuinbouw de huis vesting is vaak geen probleem.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter