Eén Roemenië, twee presidenten!

Zondag vond in Roemenië de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats en volgens de eerste exitpolls haalt de socialist Geoana de meerderheid van de stemmen. Hij én zijn tegenstander – de huidige president Basescu- eisen allebei de overwinning op.

Er zijn na het sluiten van de stembureau’s al twee exitpolls bekendgemaakt. Volgens de eerste kreeg Geoana 50,8 procent van de stemmen achter zijn naam, Basescu volgde op 49,2. Een tweede exitpoll gaf evenwel een ander resultaat: 51,6 procent voor de socialist en 48,4 procent voor de huidige president.

We wachten rustig af….. Over een paar dagen zijn alle stemmen officieel geteld!

Wereldomroep:

In Roemenië is de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen uitgelopen op een nek-aan-nekrace. De twee kandidaten, de sociaal-democraat Mircea Geoana en de centrum-rechtse zittende president Traian Basescu, hebben allebei de overwinning opgeëist.

De eerste peilingen na het sluiten van de stembussen lijken Geoana gelijk te geven; hij zou een à twee procent meer hebben behaald dan zijn tegenstrever.

Basescu won twee weken geleden nog de eerste ronde. Geoana profiteert waarschijnlijk van de steun van presidentskandidaat Crin Antonescu, die in de eerste ronde was afgevallen. Hij heeft zijn aanhangers opgeroepen in de tweede ronde de sociaal-democraat te steunen.

 Update: Na het tellen van 95,4 % van de stemmen heeft het centraal stembureau het volgende bekend gemaakt:  Basescu 50,43% – Geoana 49,57 %

Categorie: Algemeen, Politiek, Roemenie · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter