De visser met de acordeon

We rijden naar Tulcea, zo’n 300 km van Bacau. Daarna varen we 4 uur met “Marilyn”. Diep in de Donaudelta bij het Lumina meer en het Vatafu kanaal woont visser Nelu. Een hartelijk weerzien met een bijzondere man.

Vissen in de Donaudelta is altijd leuk. Vooral in oktober wanneer de snoeken goed “bijten”. Ook deze keer was het raak op het Lumina meer. Na een paar middelmatige exemplaren ving ik een flinke snoek. Ook de baarsjes waren erg actief en we vingen een aantal mooie exemplaren. Ik doe aan sportvissen maar dat is voor de lokale mensen wel iets anders!

De bewoners van de Donaudelta vissen voor hun bestaan. Sommigen voor het dagelijks eten en anderen om er iets meer mee te verdienen. Visser Nelu zet elke avond zijn netten uit in de delta. In weer en wind vaart hij met zijn bootje door de delta. Hij heeft zijn vaste plekjes die toegewezen zijn bij het verkrijgen van zijn vergunning. Elke morgen om vijf uur gaat hij “op stap” om de netten te legen. Soms is er bijna niets, soms zitten de netten vol met vis. De vis verkoopt hij aan een groothandel die elke dag langs komen om de vangst op te halen. Als er vrienden op bezoek zijn verkoopt hij zijn vangst aan hen.

Na een dag werken is het goed om te rusten. Naast zijn huisje heeft hij een soort “open keuken” gebouwd. Wij noemen dat “de salon”. Op de plek van de ramen zit muggengaas en het ruikt er altijd naar gebakken vis. Na een traditionele vissersmaaltijd komt zijn acordeon voor de dag en vermaakt visser Nelu zijn bezoek met gezang. Hij komt eigenlijk uit de Oekraine en veel van zijn liedjes zingt hij in het russisch. Maar ook roemeense liederen worden gezongen. “Er waait een koude wind in de haven van Chilia” en ook sentimenteel gezang komt aan bod. Hoe later op de avond hoe sneller het ritme. Visser Nelu is van alle markten thuis, en vooral van de vismarkt. Hij stopt met zingen want morgenvroeg is er weer werk aan de winkel.

 

Categorie: Reizen, Roemenie · Tags:

Reacties

3 Reacties op “De visser met de acordeon”
  1. Dammis Vroegindeweij schreef:

    Mooie vis maar smaakt ze ook lekker?

  2. A.M. schreef:

    @ Tja… Ik vang ze liever dan dat ik ze eet 🙂

  3. A.V. schreef:

    De snoeken die wij op hebben van Mishu waren heerlijk!! En die kreeften ook!

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter