de 40 jaar oude tram

In Duitsland in het Museum, in Roemenië openbaar vervoer.

Drie Duitsers, gepassioneerde tram liefhebbers waren op bezoek in Roemenië. Ze waren hier om hun geliefde tram wagons te zien waar ze hun carrière op begonnen.  Vervolgens werden de trams, die deze Duitsers bestuurd hadden, aan Roemenië verkocht en rijden ze al meer dan 15 jaar in de straten van de stad Oradea.

De oudste tram is inmiddels 44 jaar en zou in Duitsland al lang in het museum gestaan hebben. In Oradea brengt deze oldtimer de passagiers nog steeds naar hun bestemming.

Stefan is de groepsleider en voor de derde keer in Oradea. Uit liefde voor zijn werk en zijn loopbaan die hij op deze tram begon. De gemeente Oradea kocht in de loop van de tijd 100 trams van de stad Magdeburg in Duitsland toen daar besloten werd om de oude trams te vervangen.

Stephan Heindler: “Dit is de motor 117, de oudste motorwagen hier in Oradea , geproduceerd in 1969 en was de vijfde tram in Magdeburg. Daar hebben we nog een oude, een museumstuk, een hele oude tram

de Duitsers waren gefascineerd door de werksfeer in de tram remise. Zoals vroeger, een monteur die aan het werk is terwijl er op de radio volksmuziek te horen is. Een beeld wat in de geautomatiseerde hallen in Duitsland niet meer te vinden is.

Een van de Duitsers had een verrassing: een paar originele metalen plaatjes, gemaakt in Duitsland, die hij op de tram monteerde die zijn vriend vroeger bestuurd had.

Om de herinnering levend te houden bestuurde Stefan Heindler de oude tram door Oradea. In Duitsland heeft hij die mogelijkheid niet meer. De trams zijn al lang in het museum verdwenen.

Stephan Heindler:  “Ik hou van Roemenië, vooral hier in Oradea, waar de oude trams uit Magdeburg in werking zijn. We voelen ons hier thuis. De mensen zijn erg vriendelijk en het is  goed voor de stad en voor het toerisme als ik hier kom met vrienden.”

De reis van de Duitsers eindigde met een rondleiding door de stad, in de oude tram die 40 jaar geleden door de straten van Duitsland reed. De oude trams rijden nu nog trots  in een paar steden van Roemenië als bejaarden waarvan de geschiedenis niet zal worden vergeten.

Categorie: Algemeen, Diversen, Roemenie · Tags:

Reacties

1 Reactie op “de 40 jaar oude tram”
  1. JM schreef:

    voor mijn waarneming was het gootste gedeelte van het land een museum en ver terug in de de tijd. Best mooi om te bekijken als je van details houdt. Binnen in de huizen dacht ik vaak middeleeuwse taferelen te zien zoals op schilderijen uit die tijd. Toch tussen al die nederigheid en armoe soms een prachtig huis of bouwwerk. Er is een groot verschil (tegenstelling te zien.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter