Corruptie en steekpenningen

Een aardig onderzoekje vandaag op realitatea.net:

Het overgrote deel van de roemeense bevolking gelooft dat het fenomeen corruptie de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Driekwart van de Roemenen gelooft dat je zonder steekpenningen en machtsmisbruik niet veel bereikt. Ongeveer hetzelfde procent is voor toezichtcamera’s op politieauto’s

 75% van de Roemenen geloven dat de corruptie is toegenomen in de afgelopen 5 jaar, 6 % denkt dat het is afgenomen en 13% zegt dat het op het zelfde niveau is gebleven. Dat zijn de gegevens van een onderzoek (poll) uitgevoerd door CSOP (marktonderzoeker) in opdracht van Vereniging voor de uitvoering van de democratie. Het procent wat gelooft dat de corruptie is toegenomen is minder bij de jongeren, de bewoners van Boekarest, de minderheden en hoger opgeleiden.

De mensen hebben, net als in eerdere onderzoeken, het meeste vertrouwen in het leger (51%), het vertrouwen in de onderwijsinstellingen ligt op 43%, gemeenten (39%), gezondheidsinstellingen (31%), Provinciebesturen (26%) en de Prefectura, 25%.

13% van de Roemenen zegt de afgelopen maanden steekpenningen betaalt te hebben, 80% procent zegt van niet…… De meeste mensen die steekpenningen betaalden wonen in Boekarest, op het platteland ligt het procent lager. Het gemiddelde bedrag wat aan steekpenningen (per persoon) betaald werd in de afgelopen 12 maanden is 574 lei (137 euro).

Maar liefst 73 procent van de bevolking denkt dat je in Roemenië niet veel kunt bereiken zonder wat minder legale zaken te gebruiken zoals steekpenningen of machtsmisbruik. 27 % is er van overtuigd dat het wel kan zonder “hulpmiddelen”.

De wat optimistische categorie zijn degenen met een hoger inkomen (meer dan 2500 lei per maand per huishouden), mensen met een andere etniciteit dan de Roemeense maar ook mensen met lagen inkomens (onder de 600 lei)

Het overgrote deel van de Roemenen – 74% – is het eens met de installatie van toezicht camera’s op politieauto’s om corruptie tegen te gaan, 15% is het daar niet mee eens.

Categorie: Diversen, Roemenie · Tags:

Reacties

6 Reacties op “Corruptie en steekpenningen”
 1. FransB schreef:

  He, de reacties zijn weg?
  BOR stelt zich nogal los op van maatschappelijke verantwoordelijkheid en legt de nadruk op religie (ik ben daar geen voorstander van, maar je zou om andere redenen ook allerlei kerken voor van alles en nog wat kunnen aanklagen).
  4 scholen per dag vind ik wel erg veel. Temeer dat ik juist veel lagere scholen volledig gerenoveerd zie en uitgebreid met speeltoestellen, en gymzalen in aanbouw. Ik zou zeggen 100% van de scholen in Boekarest, Ilfov en Dambovita (dit noem ik omdat dit onze woonomgeving is en ook onze kinderen hier naar een dorpsschooltje gaan).
  Dat scholen sluiten door ontvolking van het platteland is een internationaal verschijnsel. Misschien krijgen de achterblijvers een nieuwe kapel of protestants kerkgebouw?

 2. A.M. schreef:

  Dag Frans,

  Je reacties staan bij een eerder bericht 🙂

  Nou, veel net gerenoveerde scholen met speelplaatsen en gymzalen worden gewoon gesloten hoor! Allemaal weggegooid geld van de wereldbank…….
  De lokale overheden hebben geen geld voor onderhoud en salaris, het aanbod van kinderen is er wel. Misschien dat het per omgeving wat verschilt maar het is wel de algemene tendens.

 3. FransB schreef:

  Ik ben ‘verdwaald’ blijkbaar met een respons.

  Op http://www.nederland.ro stond:

  Volgens een studie van Apador, de Stichting voor de Rechten van de Mens – het Helsinki Comité, zijn er in Roemenië op dit moment 16.000 kerken. Ruim 4.000 daarvan zijn gebouwd sinds 1989, één kerk per twee dagen. Tegelijkertijd telt het land op dit moment nog maar 8.221 onderwijsinstellingen, tegenover 28.303 ten tijde van de revolutie. In dezelfde tijd is het aantal ziekenhuisbedden met de helft afgenomen. Volgens socioloog Mircea Kivu is deze tendens ontstaan door de onderdrukking van de religie door het Ceauşescu regime. Maar volgens hem is het ‘niet normaal dat religieuze gebouwen door de staat worden gefinancierd. Het geld zou van de gelovigen zelf moeten komen’.
  • DINSDAG 19 JANUARI

  Geen idee, je kunt hier iedere kapel laten inwijden met de omvang van een toilet. Dus om iets van de omvang te begrijpen moet je het aantal m2 en m3 weten – en de opsmuk.

  De site die je noemt spreekt men over 15 jaar en 21.000 de unitati de invatamant minder. Dat is 4 per dag, maar zijn dit lagere scholen, onderdelen van scholen (klassen)? Of vallen er ook allerlei andere opleidingsinstituten onder?

  Op internet google is het sluiten van lagere scholen geen heftig thema (kranten zouden er dagelijks over moeten berichten?). Ik zie in 2010 in de gauwigheid 1 school die wegens leerlingen tekort dreig te worden gesloten.

  Dus ik zeg: ik zie het niet om mee heen en de nieuwe peuterschool bij ons is in gebruik, maar heeft ook de nodige afdelingen die er niet komen en het sportveld, tja daar is flink op ingezet voor bouwrijp, maar nu…

  Verder is het toch wat appels en peren ingewikkeld. In NL kun je ook roepen ‘De Noord-Zuid lijn in Amsterdam is overbodig, stimuleer plattelandsscholen in Limburg en Groningen’. En vast niet alle nieuwe gebouwen zijn kathedralen – ze kunnen heel bescheiden zijn.

  Absoluut geen poging om het item te ontkrachten, wel een poging om de proporties ervan te begrijpen, enerzijds, en anderzijds ben ik geen fan van kerk en staat/politiek maar wil toch niet per se de schuld in de schoenen schuiven dat e.e.a. gebeurt.
  Krimpende ziekenhuiscapaciteit wordt in dit verband ook wel genoemd, maar er verdwijnen ook duizenden potentiële fte’s per jaar domweg door geronsel – ‘Schande: per dag roven EU-landen 25 hoog opgeleide gezondheidswerkers weg uit Roemenië’ doet het ook best als krantenkop. Toch?

 4. AM schreef:

  Frans,

  Het hele verhaal gaat over het feit dat de regering en overheden de kerkbouw financieel steunt met grote bedragen, terwijl BOR heel veel geld heeft, en scholen en ziekenhuizen sluit door gebrek aan geld…….

 5. FransB schreef:

  Klopt, zij het dat er ook ziekenhuizen dicht gaan wegens personeelsgebrek en scholen wegens ontvolking en ja wie geeft aan wat geld is lastig: Amsterdam kan die metro zelf wel betalen en ze geen geld geven aan Suriname (dat potentieel) rijk zat is o.i.d. of waarom zat NL in Afghanistan – we hebben toch al voedselbanken en files op te lossen – je snapt wat ik bedoel. Ik zeur wat door over de complexiteit. De getallen zou ik concreter willen zien… 16.000 kerken is 1 BOR kerk op 1375 Roemenen. Flauw een beetje: ik wilde weten hoeveel religieuze ruimten er in Nederland zijn, maar dat valt niet gemakkelijk te traceren.
  De aard van de actie t.a.v. politiek en BOR daar zijn we het vast wel over eens.

 6. johan schreef:

  Beste vrienden ik denk dat duidelijk is dat veel mensen in Roemenie het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen We kunnen dit net vergelijken met Nederland Waar we zoveel welvaard hebben en zoveel weggooien wat niet op of versleten is Maar schreeuwen over onze pensioenen (in hoever kunnen we de top daar van als eerlijk zien met al het zakken vullen en bonissen die ze krijgen) Maar punt van uitgang is dat er voor onze naaste gezorgt moet worden

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter