4 miljoen contracten

De economische crisis veroorzaakt ravage op de arbeidsmarkt in Roemenië. Op dit moment zijn er nog maar 4 miljoen betaalde werknemers en volgens de statistieken is dat vergelijkbaar met het niveau in 1960.

Roemenië heeft op dit moment 10 miljoen mensen die kunnen werken (leeftijd van 16 – 64 jaar). 4 miljoen mensen zijn officieel werknemer en hebben een arbeidsovereenkomst. De situtatie wordt wel heel dramatisch als je bedenkt dat alleen deze groep belasting en sociale verzekeringen betaald. 4 miljoen werknemers moeten 5 miljoen gepensioneerden onderhouden. Dat hebben we de gezondheidszorg nog niet meegerekend.

Volgens het Ministerie van werk waren en in januari van dit jaar 4.095.000 arbeidsovereenkomsten geregistreerd,  legaal werkende mensen dus. Van deze 4 miljoen werken er 1,2 miljoen bij de overheid! De overige 2,9 werken bij particuliere bedrijven en instellingen. Het bureau voor statistieken verklaarde aan het Roemeense financiele dagblad dat dit aantal werknemers het laagste aantal is van de afgelopen 50 jaar. In de laatste 10 jaar is het aantal werknemers met arbeidsovereenkomst dramatisch gedaald. In 1990 waren er ongeveer 8 miljoen gesalarieerde werknemers, nu zijn er nog 4 miljoen.

Dan rijst natuurlijk de vraag: waarom werken die Roemenen dan niet? Ze werken, zeggen specialisten, maar niet legaal! Het aantal werknemers met een arbeidscontract daalt omdat veel mensen de voorkeur geven aan zwart werken.  Ook zijn er mensen waar hun WW uitkering afliep en die bij geen enkele instelling meer staan ingeschreven. Ongeveer 2 miljoen Roemenen die in de statistieke staan als niet werkende zijn naar het buitenland vertrokken.

Categorie: Roemenie, Sociaal · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter