Financieringen

Financieringen

In een eerder stukje op deze weblog heb ik wel eens verteld dat onze organisatie sinds 01.01.2005 financiele bijdragen krijgt van de Roemeense overheid. Onze 4 eigen centra – Dagverblijf “Betania” , Opvangcentrum “de Tulp”, project kamertraining voor jongeren, Dagverblijf “de Dolfijn”- worden voor ongeveer 60% gefinancierd door de gemeente en provincie Bacau.

Deze bijdrage is op zich al bijzonder omdat weinig of geen organisaties zulke bedragen krijgen van de roemeense overheid. Nu is het wel zo dat de regels voor deze financiering ieder jaar wijzigen. Bij de gemeente Bacau hebben we een contract getekend voor 4 jaar maar bij de provincie betreft het een jaarlijkse aanvraag. Dit jaar hebben we te maken met de geweldige wetgeving 350. Een wet die deze financiering enigzins regelt.

Helaas geeft deze wetgeving niet de mogelijkheid om voorschotten te betalen. Dat betekend dus dat je eerst het geld moet hebben en moet besteden voordat de Provincie kan gaan betalen. Gezien het feit dat de overige 40% betreffende de kosten van de centra worden gefinancieerd door sponsors, en dat al steeds moeilijker wordt, is deze regeling een dieptepunt voor de continuiteit van de projecten. We proberen er nu alles aan te doen om dat volgend jaar anders te regelen.

Sinds de toetreding van Roemenië in de EU zien wij (en meerdere organistaties) de inkomsten dalen. Terwijl het NU het moment is om door te gaan met structurele projecten in Roemenië. Aan de andere kant zien we dat het aantal hulptransporten met kleding en andere zaken weinig of niets afnemen.

Ik ga steeds minder begrijpen van het feit dat er zoveel geld gebruikt wordt voor hulptransporten, welke uiteindelijk geen of zeer weinig resultaat hebben, terwijl de structurele projecten, waarvan een groot deel van de roemeense gemeenschap gebruik van maakt, vergeten worden.

Categorie: Ons werk/Betania · Tags:

Reacties

2 Reacties op “Financieringen”
  1. pa schreef:

    ik denk dat de mensen makkelijker kleding dan geld geven. De zienswijze van jou en de ervaringen door jou opgedaan zijn nog onvoldoende bekend bij een aantal mensen. Hier moet aan gewerkt worden om dat aan te passen.

  2. Andrea schreef:

    De mensen geven inderdaad makkelijker kleding weg dan geld. Maar het geld dat een transport kost ( als ik het goed heb wel 5000 euro!) kan ook op een andere manier besteedt worden.
    Het is bijna onmogelijk om eerst een bedrag (70%!!) uit te geven en dan terug te krijgen, zoals de roemeense provincie doet.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter