225.000 kinderen hongerig naar bed

Armoede in Roemenië is een onderwerp waar veel mensen een mening over hebben. We hebben er elke dag mee te maken.Een onderzoek van World Vision geeft aan hoe ernstig de situatie en eigenlijk steeds ernstiger wordt. 225.000 kinderen die hongerig naar bed gaan is een gegeven. In werkelijkheid is er veel meer aan de hand en zijn de aantallen groter. Armoede is moeilijk te meten. De situaties waar we dagelijks mee te maken hebben zijn ernstiger dan voorheen.

Dat het er niet al te best voor staat wordt weerspiegeld in de statistieken. Meer dan de helft van de Roemeense kinderen (51%) leeft in armoede, een heel aantal in extreme armoede. Dat beperkt het recht op een normale fysieke groei en ontwikkeling blijkt uit het onderzoek van World Vision Roemenië.

“De situatie voor kinderen op het platteland is wanhopig” zei eind vorig jaar Philip Alston, speciale rapporteur van de VN inzake extreme armoede en sociale uitsluiting. Hij legde uit dat het risico op armoede voor plattelandskinderen drie keer hoger is dan voor de kinderen in de stedelijke gebieden. De situatie wordt van jaar tot jaar slechter. In 2012 zei één op de 10 kinderen op het platteland hongerig te gaan slapen, in 2014 is dit percentage gestegen tot één op de acht kinderen, volgens een studie van World Vision Roemenië en de Babes-Bolyai universiteit in Cluj Napoca.

Uit een verslag van het Europees Parlement lijkt dat Roemenië op het gebied van kinderarmoede in de “top” staat met 51% gevolgd door Bulgarije waar 45,2 procent van de kinderen een risico lopen.

Bron: Romania libera, World Vision, Capital.

225000

Categorie: Ons werk/Betania, Roemenie, Sociaal · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter