Roemeense woestijn……

De ongewone hoge temepraturen in juni verergen de droogte waar we al vanaf het begin van dit jaar mee te maken hebben. Een drama in het leven van duizenden roemenen.

De warmte heeft dramatische gevolgen welke duidelijk zichtbaar zijn: tientallen slachtoffers, problemen met vervoer etc.. De droogte waardoor er geen water meer in de rivieren staat, waterbronnen die opdrogen en zakkend grondwaterpeil slaat in stilte toe maar heeft onvermijdelijke gevolgen.

Deze droge tijd in Roemenië is nog nooit zo ernstig geweest. Het is erger dan de zeer droge tijd in de jaren ’46 en ’47 vertelde de directeur van het meteorologisch instituut, Ion Sandu, afgelopen woensdag.

Op hun beurt zeggen hydrologen dat het waterpeil “zorgelijk laag” is. Dat heeft als gevolg dat we in de maanden juli en augustus kunnen spreken van de zogenaamde desertificatie (woestijnvorming) in de regio’s Campia Romana , Moldova (waar ook Bacau ligt), Dobrogea en Campia de Vest, waar we al kunnen spreken over extreme droogte.

De meest benadeelde gebieden zijn Vaslui en Bacau waar al 530 waterputten opgedroogd zijn, 85 % van de landbouw is verbrand en de beesten geen voedsel en water meer hebben.

Categorie: Roemenie · Tags:

Reacties

1 Reactie op “Roemeense woestijn……”
  1. Anoniem schreef:

    Zo, da’s niet zo mooi! En dat terwijl je met het warme weer meer moet drinken als anders. Je ziet het klimaat overal verschuiven.
    Daar zijn we niet op berekend ( als je er op berekend kunt zijn)

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter