Roemenie openbaart communistische misdaden

Roemenie openbaart communistische misdaden

Uitgegeven: 18 december 2006 23:03
BOEKAREST – Tussen de 500.000 en twee miljoen Roemenen zijn gedood of vervolgd tijdens de communistische overheersing in het Oost-Europese land. Dat blijkt uit het eerste grote officiële onderzoeksrapport naar de misdaden die in de periode 1945-1989 zijn gepleegd.

De Roemeense president Traian Basescu overhandigde het rapport maandag aan het parlement. In een toespraak noemde hij het voormalige communistische regime misdadig. “Het regime pleegde moorden en deporteerde honderdduizenden mensen”, zei Basescu. Hij pleitte voor een nationale herdenkingsdag voor de slachtoffers van het regime.

Worm

Een aantal politici in het parlement reageerde woedend op het rapport en de toespraak van Basescu. Er was boe-geroep van de ultranationalist Tudor, hofdichter onder de in 1989 geexecuteerde dictator Nicolae Ceausescu. Tudor schreeuwde dat Basescu in vergelijking met Ceausescu een “worm” is.

Veel ex-communisten vinden dat er oude wonden worden opengereten. Het rapport beschuldigt sommige prominente Roemenen, zoals voormalig president Ion Iliescu, ervan het communistische regime te hebben gesteund.

Lech Walesa

Het vuistdikke rapport is in opdracht van de regering opgesteld door een team van wetenschappers. De voormalige Poolse vakbondsleider en president Lech Walesa, die in de jaren tachtig wereldfaam verwierf met zijn strijd tegen de communistische overheersing in eigen land, was maandag te gast in het parlement in Boekarest.

Bron : Nu.nl http://www.nu.nl/news/920679/21/Roemenie_openbaart_communistische_misdaden.html

Foto : EVZ
02parlamentcp

Categorie: Nieuws, Roemenie · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter