6000

Meer als 6000 abortussen, op verzoek, staan geregistreerd in de provincie Bacau in de eerste 7 maanden van dit jaar tegenover 4500 geboorten ook in de eerste 7 maanden van 2007. Abortus is een extreme oplossing, het gebeurd hier echter aan de lopende band, terwijl de orthodoxe kerk dit verbied en de vrouwen 20 jaar niet aan diverse liturgieën meer deel mogen nemen.

In de operatiezaal van de afdeling Gynecologie van het Provinciaal ziekenhuis in Bacau liggen twee jonge dames bij te komen van een abortus. Ze praten moeilijk over hun ervaring. “Het is de tweede abortus die ik doe, ik heb een kind thuis en een tweede kan ik me niet permiteren” zegt een van de dames met tranen in haar ogen van de pijn. De andere dame lijkt wat helderder: “Het is mijn eerste abortus, ik heb nog drie kinderen op te voeden.Ik weet niets over anticonceptie middelen”, zegt de jonge vrouw. Terwijl anticonceptiemiddelen op elke hoek van de straat te verkrijgen zijn en in veel gevallen gratis voorgeschreven worden, brengen veel van de vrouwen hun leven In gevaar door abortussen.

“Wij leren de vrouwen in veel van de gevallen wat te doen om een abortus te voorkomen. De meesten luisteren niet, en zeker de jongere vrouwen gaan niet naar de huisarts. De meeste patienten zijn jonge vrouwen van 16 tot 20 jaar” , verteld Erica Roman een assistente op de afdeling Gynecologie Bacau. “Ook al worden in Moldova (noordoost Roemenië) de meeste abortussen uitgevoerd, worden hier ook de meeste kinderen geboren. In vergelijking met de jaren na de revolutie is het aantal abortussen afgenomen. De meeste vrouwen weigeren anticonceptiemiddelen omdat deze in combinatie met roken en drinken andere negatieve effecten hebben. De meeste vrouwen die hun zwangerschap af willen breken komen van het platteland. Wij proberen hen advies te geven, en er zijn speciale voorlichtingscampagnes maar er is wat dat betreft nog veel werk te doen” zegt dr Vladimir Corneliac hoofd van de afdeling Gynecologie Bacau. Wereldwijd gezien staat Roemenië bovenaan betreffende het aantal abortussen, drie abortussen op één geboorte.

Bron : Dagblad Bacau

Categorie: Algemeen · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter