Beter laat dan nooit of stilstaan is achteruitgang??

Weer een ongelofelijk record voor Roemenië! In 2007 zal er geen euro besteed worden van Europees geld. Deze waarschuwing komt van diverse economische analisten en is bevestigd door de roemeense overheid.

Omdat de projecten niet op tijd klaar waren zal Roemenië het enige land zijn, in de Europeese Unie, dat geen geld krijgt/opneemt uit Europeese fondsen! Zodoende zullen bouw, wegenbouw, het bouwen van scholen, landbouw, milieu maar ook jeugdzorg en andere projecten worden uitgesteld tot 2008. Voor de meeste onderdelen zijn de financierings handleidingen nog niet eens klaar.

Dit jaar zou Roemenie 1,3 miljard euro moeten krijgen van de Europeese Unie. Omdat al de financierinigs programma’s vertraagd zijn is er een voorschot betaald van 330 miljoen euro voor regionale ontwikkeling. Ook dit voorschot zal niet helpen en er kunnen geen projecten starten dit jaar.

Liviu Voinea, econimisch analist, is heel pessimistisch betreffende de opnamen van Europeese fondsen; “Het is moeilijk te geloven dat er dit jaar nog een project kan starten met gebruik van europees geld, er zijn enorme vertragingen. De handleidingen en financieringsgidsen zijn niet klaar, dus ook de inschrijvingen kunnen niet starten.

De vertragingen zullen niet zomaar opgelost zijn. Als voorbeeld: Er kan geen europees geld over 2008 ontvangen worden voordat het geld wat bestemd was voor 2007 is besteed. De hoge druk voor de opname van de Europeese fondsen, zeggen analisten, kunnen Roemenie in problemen brengen.

De vreugde van de toetreding tot de EU is voorbij. Ook voor vele stichtingen en organisaties is dit een domper. Zoals het er nu naar uit ziet zal het op de meeste gebieden nog zeker een jaar duren voordat we (misschien) gebruik kunnen maken van de Europeese structuurfondsen. In sommige gevallen kunnen we zeggen “beter laat dan nooit” in dit geval is het voor Roemenie “stilstaan is achteruitgang”.

P010297002

Euro_notes

Categorie: Nieuws, Roemenie · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter