10 jaar centrum “de Dolfijn” voor kinderen met autisme

Het is deze maand 10 jaar geleden dat centrum, “de Dolfijn” voor kinderen met autisme openden. In aanwezigheid van ambassadeur Pieter Jan Wolthers en lokale overheden werd het lint doorgeknipt. Het team van het centrum organiseert ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan diverse activiteiten. Ze starten met een uitgebreide workshop voor ouders. Dat begint op 23 februari t/m 27 februari.

Onze specialisten geven daar tekst en uitleg over diverse thema’s. Op de laatste dag, vrijdag 27 februari, hebben we gastsprekers van het kinderziekenhuis Alexandru Obregia uit Boekarest. Verder zijn er de komende maand allerlei activiteiten voor kinderen en ouders. Het programma eindigt rond 2 april, dan is het Wereld Autismedag.

Er is veel veranderd is 10 jaar. We stonden aan een moeilijk begin met weinig kennis van zaken omdat het gewoon niet beschikbaar was. We hebben veel te danken aan het team van de Driestroom uit Nijmegen in samenwerking met de Radboud universiteit. Deze samenwerking en kennisoverdracht hebben er voor gezorgd dat er nu kinderen en ouders uit allerlei streken van Roemenië komen voor gedragstherapie en behandeling. In maart 2014 openden we een tweede vestiging in de stad Roman, provincie Neamt in aanwezigheid van onze huidige ambassadeur Matthijs van Bonzel.

Daarnaast was er veel steun en belangstelling vanuit Nederland, Denemarken, Finland en Roemenië voor dit project. Deze mooie “mix” geeft ook mooie resultaten. In één van onze laatste statistieken kwam naar voren dat er maar liefst 566 aanvragen voor behandeling waren. 96 kinderen hebben de dagbehandeling gevolgd. 339 volgde een behandeling in ons ambulante systeem. 40 kinderen maakten gebruik van de intensieve therapie. 37 kinderen konden we doorsturen naar andere instanties. 189 ouders maakten gebruik van de steungroep voor kinderen met autisme. 126 kinderen konden verder in gewoon of speciaal onderwijs. Allemaal kansen die er anders niet waren geweest.

Financieel werden deze projecten mogelijk gemaakt door subsidie van de Gemeente Bacau, Provincie Bacau en Ministerie van Sociale zaken aangevuld met sponsoring vanuit Nederland, bedrijven en ook ouderbijdrage.

Categorie: Bacau, Nieuws, Ons werk/Betania · Tags:

Reacties

1 Reactie op “10 jaar centrum “de Dolfijn” voor kinderen met autisme”
  1. johan schreef:

    wat een prachtig project is dit en dat in Roemenie succes voor de volgende jaren
    Het blijft nodig maar mooi dat het er is en kan blijven bestaan

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter