1 maart – Martisor

Op 1 maart wordt het Mărţişor-feest gevierd, waarop mannen geliefden of vereerde vrouwen, in het algemeen personen waarom men geeft, kleine geschenkjes (een talisman) geven en de vrouwen zoete melkpap met krakelingetjes maken voor hun aanbidders.

De geschenkjes, Mărţişor, kunnen zeer uiteenlopend zijn en verschillen van streek tot streek. In vele gevallen zijn het speldjes (kleine ornamentjes met bloemen of ander versiersel) die men aan de kledij vastmaakt. Alle geschenkjes zijn voorzien van een rood-wit touwtje. Rood symboliseert de liefde en wit is het sneeuwklokje, de eerste bloem van de lente.

Samen met de Mărţişor worden dikwijls ook bloemen gegeven, vaak de witte sneeuwklokjes, de eerste voorjaarsbloemetjes. Op 1 maart kondigt men ook het begin van de lente aan !

thanks Stan!

Categorie: Algemeen, Roemenie · Tags:

Reacties

3 Reacties op “1 maart – Martisor”
 1. Stan schreef:

  Cu mare placere !

  Stan

 2. johan schreef:

  leuk dat we nu weten wat er mee bedoelt wordt we krijgen ieder jaar een kaart van uit roemenie maar hebben nooit geweten wat er mee bedoeld wordt
  groeten uit bru

 3. A.V. schreef:

  Bij ons staan de sneeuwklokjes ook in bloei. En de zon schijnt, heerlijk, het is echt lenteachtig. En, hoeveel speldjes, e..d heb je gekregen;-)

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter