Verlaten

Een mevrouw uit Birlad bracht gisteren haar twee kleinkinderen naar een kinderhuis, motief:  ze zijn ondeugend en eten veel………

Ionel en Andrei werden gisterenmorgen aan de hand van oma afgeleverd in een kinderhuis in de provicie Vaslui. Oma vertelde het volgende: “ik wil ze niet meer, ze zijn ondeugend en eten de hele dag, bij jullie hebben ze alles wat ze nodig hebben. Ik wil rust in deze periode van mijn leven”. Terwijl zij dit vertelt kijken de twee jongetjes haar versteend en huilend aan. Onverzorgd, ongewassen en hongerig willen ze toch bij hun oma blijven. Hun moeder is vertrokken naar Italie. Oma laat de kinderen huilen achter die aangemoedigd worden door de andere kinderen die dit al eerder meegemaakt hebben.

Dit soort taferelen spelen zich iedere dag af in alle provincies in Roemenië. Deze kinderen zijn van niemand en alleen op de wereld. De ene na de andere voorziening sluit. Ook in onze organistatie is het opvangcentrum voor kinderen gesloten. Onder de dekmantel van de crisis is alles mogelijk en zijn heel veel kinderen de dupe van deze gang van zaken. Diep triest.

Categorie: Bacau, Ons werk/Betania, Sociaal · Tags:

Reacties

3 Reacties op “Verlaten”
 1. Netty Durkstra schreef:

  Ik krijg een beetje het gevoel van jaren terug toen ik een documentaire op tv zag van een Roemeense vader die de diensten van zijn zoon verkocht in een grote stad in Italie. Voor een paar rot centen mocht iedere Italiaan met dat jongetje doen wat ie wilde. En hij was niet de enige. Wie is hier fout? De ongevoelige Roemeen, de rijke Italiaan? Duidelijk is wel wie hier de dupe van wordt. Is dit wat armoede met mensen doet? Ik woon al bijna 20 jaar samen met een Roemeen. Als hij berichten als dit hoort dan is vooral de schaamte groot. Maar ja, wij hebben makkelijk praten vanuit een veilig Nederland.
  Waar ik nog wel benieuwd naar ben: doet deze familie dan afstand van de kinderen? Of kunnen ze op een dag evt. weer opgehaald worden door familie?

  Netty

 2. AM schreef:

  @Netty Durkstra: In de meeste gevallen doet de familie afstand. Het zijn uitzonderingsgevallen wanneer kinderen weer opgehaald worden.

 3. johan schreef:

  We roepen in nederland dat we het zo slecht hebben en dan komen die Polen en Roemenen hier ook nog werken. Men kan of wil niet begrijpen hoe goed we het hier hebben.Het mee huilen in het bos van Wilders
  Ze vergeten er ook nog bij te vertellen hoe onze buiten landse mede mens vaak wordt uit gebuit, lange dagen en voor minder dan nederlandse werknemers

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter