Verkiezingen in Roemenië 6 december 2009

Roemenië zit al maanden zonder geld en regering. Ondertussen neemt het vertrouwen van de burger in de politiek steeds verder af. Alles wacht op de beslissende presidentsverkiezingen a.s. zondag 6 december.

De eerste stemronde, op 22 november 2009, heeft  in de Roemeense verkiezingen geen winnaar opgeleverd. De strijd om het presidentsschap gaat nu tussen Traian Basescu de huidige President (liberaal democraat) en Mircea Geoana de partijleider van de sociaal democraten. De man die derde werd in de eerste verkiezingsronde, Crin Antonescu heeft zich met zijn liberale partij achter Mircea Geona geschaard. Een vreemde combinatie gezien het feit dat Antonescu in zijn verkiezingcampagne Mircea Geoana diep door het slijk haalde. Maar ja, net als overal is in de politiek, en vooral in Roemenie, bijna alles mogelijk. Zelf de combinatie liberaal en sociaal democraten. Antonescu en Geoana hebben afgesproken dat Klaus Johannis, de populaire burgemeester van Sibiu die tot de etnisch Duitse minderheid behoort, premier wordt als Geoana de verkiezingen wint.

Een “smerige” verkiezingscampagne ligt achter ons de afgelopen twee weken. Er dook een film op van de huidige President Basescu die een kind in het gezicht slaat. Achteraf bleek deze 5 jaar oude film bewerkt en vals te zijn. Mircea Geoana werd beschuldigd van samenwerking en beloftes aan dubieuze zakenmensen en eigenaren van tv stations. Over concrete plannen over de toekomt van Roemenië werd weinig gehoord.

Het gaat op het moment niet goed in Roemenië. Het land is zwaar getroffen door de economische crisis. Daarbovenop kwam nog de politieke crisis toen twee coalitiepartijen ruzie kregen en de regering (dat waren ook de liberaal democraten en sociaal democraten)  ten val brachten. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een lening van 20 miljard toegezegd met als voorwaarde dat Roemenië snel een regering weet te vormen.

Voorlopig  permiteert men zich opnieuw een “circus” te presenteren terwijl het land en de bevolking door een heel diep dal gaan. Misschien komt het na de verkiezingen goed? Hoop sterft als laatste zeggen ze hier………

  

Traian Basescu (links) en Mircea Geoana

Traian Basescu (links) en Mircea Geoana

Categorie: Algemeen, Politiek, Roemenie · Tags:

Reacties

1 Reactie op “Verkiezingen in Roemenië 6 december 2009”
  1. johan schreef:

    is er verschil of je door de hond of de kat wordt gebeten kan er gesteld worden dat de een beter voor het land is dan de andere.
    Wie heeft het meeste met de opbouw van het land voor ogen.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter