Verkiezingen in Bacau

Op 1 juni is het dan zover: lokale verkiezingen in Roemenie, dus ook bij ons in Bacau. Het gaat allemaal om het gemeentebestuur, provinciebestuur, burgemeester (gekozen burgemeester) en voorzitter van het provinciebestuur. Op 2 mei is de officiele verkiezingscampagne begonnen. Dat betekend een maand van ruzie, felle discussie en niemand te bereiken. De politiek heeft nog een grote invloed in Roemenie.

De kandidaten voor de eerste burger van de stad Bacau zijn bekenden, uiteraard de huidige burgemeester, veel mensen zijn ontevreden, voor ons als organisatie was het niet zo slecht. Dan hebben we de voormalige prefect (2000 – 2004) van Bacau, daar hebben we altijd een goede relatie mee gehad, hij is nu senator in het parlament van Roemenie, een goede vriend. Veel nederlandse vrijwilligers van de projectgroepen kennen hem wel, hij kwam altijd wel even kijken. Dan hebben de voormalige vicevoorzitter van het provinciebestuur (2000-2004). Hij maakt deel uit van de grootste partij, dus ook gelijk goede kansen. Dan hebben we nog de broer van de voormalige burgemeester (1996-2004) die onafhankelijk kandidaat is. Hij beschikt over veel geld, is zelf staatssecretaris in het kader van het Ministerie van  Transport geweest in de regering, en heeft goede kansen. Dan zijn er nog acht andere kandidaten met weinig kansen. Een van hen is de aannemer die ons eerste gebouw, het dagverblijf voor kinderen met een handicap, gebouwd heeft. 

Ook kandidaten voor het provinciebestuur zijn er genoeg. De huidige voorzitter maakt, denk ik , de grootste kans. Ook een goede bekende, overigens de jongste voorzitter van de 41 provincies in Roemenie, hij is nu 32 jaar.

Inmiddels begint er ook een “vuile” campangne en rollen er allerlei folders in de brievenbus met informatie over de kandidaten en hoe corrupt ze wel niet zijn. Uiteraard allemaal zonder afzender. We missen echter één kandidaat waar niet over gesproken wordt, de huidige burgemeester, zou hij misschien de afzender zijn?

Reacties

1 Reactie op “Verkiezingen in Bacau”
  1. johan schreef:

    weet dan maar eens te kiezen als je bij Betania niet zo hard nodig was kon je er ook aan mee doen

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter