Verkiezingen 2008

Ik ben er niet eens eerder over begonnen, de parlamentsverkiezingen op 30 november 2008. De hele maand november zagen we overal in de steden de “hoofden” van alle kandidaten op de verkiezingspamfletten. Nou ja, pamfletten? Ze hebben tegenwoordig de afmetingen van een flatgebouw en worden daar ook gewoon opgehangen, geen probleem.

Uiteindelijk hebben de social-democraten gewonnen met het aantal procenten, door een ingewikkeld verkiezingsstelsel hebben de liberaal-democraten meer zetels in het parlament gekregen. Beide partijen houden vol dat ze de verkiezingen hebben gewonnen. Het gaat uiteindelijk om een verschil van ongeveer 0,5 procent.

Er word nu druk onderhandeld over de vorming van de regering. Het meest voor de hand liggende is een regering van liberaal-democraten en de liberalen, de kleine hongaarse partij (UDMR) past altijd in de regering, dat zal verder geen probleem zijn. Intussen proberen de sociaal democraten ook met de liberaal-democraten te onderhandelen en tot een akkoord te komen. De roemeense president moet de premier aanstellen. Zelf komt hij uit de partij van de liberaal-democraten, dat zal zeker zijn voorkeur hebben.

Opmerkelijk is dat de de liberalen en liberaal democraten in 2004 de verkiezingen hebben gewonnen door middel van de alliantie “dreptate si adevarul” (rechtvaardigheid en waarheid). Deze alliantie heeft niet lang stand gehouden. Nu zijn ze echter opnieuw aan het onderhandelen. Er zijn nu nog vier partijen over. De partijen Groot Roemenie en Nieuwe generatie hebben de verkiezingsdrempel van 5% niet gehaald en kunnen dus niet in het parlament. Het zal voorlopig nog wel puzzelen en onderhandelen zijn. De uitspraken en verklaringen van de politici geven elke dag weer opnieuw “kleur” aan de roemeense politiek.

Categorie: Algemeen, Politiek, Roemenie · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter