Verenigde staten van Roemenië

Ja, Roemenië telt maar liefst 41 provincies. Als we Boekarest en Ilfov apart zien zelfs 42. Allemaal kleine staatjes waar de politiek macht krijgt of probeert te krijgen over lokale budgetten en posities. Eigenlijk heeft elke provincie haar eigen regering. Eigenlijk een onwerkbare situatie. De politiek heeft er veel te veel macht over.

Nu komt de regering met een ander plan. Namelijk 8 regio’s of provincies in plaats van een dikke 40. Dat betekent dus dat er meer dan 30 “regeringen” weg zouden moeten. Dat wordt een geweldige machtstrijd. Afgelopen weekend werd het plan officieel gepresenteerd. Het gaat allemaal om 10 miljard euro die Roemenië kan krijgen voor de infrastructuur, riolering en proviciale wegen. EU geld waar een conditie aan hangt dus: het verdelen van Roemenië in acht regio’s.

De huidige regeringspartij wil het zelfs allemaal in kannen en kruiken hebben voor de komende verkiezingen in 2012, over een jaar dus. De discussie is begonnen, het moet allemaal snel snel, en deze week moeten er beslissingen over genomen worden. Het tekent de huidige regering wel: alles zonder al teveel denkwerk op zijn kop zetten. 34 provinciebesturen weg, 34 prefecten (vertegenwoordigers van de regering in een provincie) en op naar 8 regio’s.

Ik ben erg benieuwd of de regering deze verantwoordelijkheid gaat nemen…… dat wordt politieke burgeroorlog. Ik zeg maar zo: er zal nog heel wat water door de Donau stromen voordat hier duidelijkheid in komt! 🙂

foto: realitatea.net

 

Categorie: Algemeen, Politiek, Roemenie · Tags:

Reacties

2 Reacties op “Verenigde staten van Roemenië”
  1. JM schreef:

    Als je in de Delta terecht komt kan je eilandje zomaar verdwenen zijn. Moelijk is dan de vaarroute terug te vinden is mij vertelt. Ik hoop dat de regering de route kan vinden en eigenbelang niet voorop stelt.

  2. johan schreef:

    het is te hopen dat ze eigenbelang en landsbelang uit elkaar kunnen houden zodat er niet alleen maar achteruit gang is voor alles weer in kannen en kruiken is

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter