Timmermans in Roemenië: Ren niet de andere kant op!

De eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, was donderdag, 1 maart 2018, in Roemenië. Hij voerde gesprekken met de Roemeense president, de voorzitters van de twee kamers van het Parlement, de premier, maar ook met Laura Codruta Kovesi en minister van Justitie Tudorel Toader en met de leiders van de belangrijkste politieke partijen.

Timmermans moedigde Roemenië aan om de voortgang van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht door te zetten en vergeleek dit met een marathon. “Blijf rennen, maar niet in de verkeerde richting”, zie hij.

Timmermans prees de vooruitgang van Roemenië in de hervorming van justitie in de afgelopen 20 jaar, maar wees erop dat er nog een aantal dingen moesten gebeuren om het mechanisme voor samenwerking en verificatie (CVM) te laten opheffen. “Veel dingen werden ook bereikt in de laatste 11 jaar sinds Roemenië lid werd van de Europese Unie en  CVM werd gehandhaafd. Het is net alsof je een marathon loopt en we zitten nu in het laatste stuk van die marathon. Mijn boodschap vandaag is: blijf rennen, maar niet in de verkeerde richting. Blijf rennen tegen het einde van deze marathon, je bent er bijna. Er zijn slechts enkele aanbevelingen van de Commissie waaraan nog moet worden voldaan. Maar stop niet, sta niet stil en loop in hemelsnaam niet de andere kant op”

Hij zei ook dat hij het eens was met de voorzitters van de twee kamers van het Parlement en met de premier om goed contact te houden en moedigde hen aan om hem direct te bellen “elke dag indien nodig”, zodat niemand kan klagen dat de Europese Commissie slecht geïnformeerd is over de initiatieven van het Roemeense parlement op het gebied van justitie. (Eerder dit jaar zei de leider van de Sociaal Democratische Partij (PSD), Liviu Dragnea, dat de EC slecht geïnformeerd was over de wetsveranderingen in Roemenië en beschuldigde de EG-vertegenwoordiging in Boekarest ervan valse informatie naar Brussel te sturen.)

“Zoals ik ook tegen de presidenten van het Parlement, tegen de premier en de minister van Justitie heb gezegd, ben ik er vast van overtuigd dat het toezicht op magistraten door magistraten moet gebeuren. Als er een probleem is met een magistraat, zijn er instanties binnen de rechterlijke macht die naar dat probleem zullen kijken. Mensen maken allemaal fouten; soms doen we het goed, soms doen we het minder goed. Ook in de rechterlijke macht zullen er mensen zijn die fouten maken en als ze fouten maken, moeten er instanties zijn die daarnaar zouden moeten kijken en dat kunnen corrigeren. Maar dat moeten geen politici of mensen uit de regering zijn. Dat is, denk ik, een heel belangrijk principe om de scheiding van machten te waarborgen. Maar legt tegelijk ook een grote verantwoordelijkheid op de rechterlijke macht zelf. Als er twijfels zijn over het toezicht op de rechterlijke macht door de rechterlijke macht, dan krijg je allerlei discussies die we liever vermijden. In principe denk ik dat het corrigeren van fouten in de rechterlijke macht een taak is van de rechterlijke macht zelf, “vertelde Timmermans op de persconferentie.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter