Schengen en Basescu

Politiek is net een kleuterschool af en toe. Zeker in Roemenië. Het onderwerp is duidelijk. De hele Europese Unie is voor het toetreden van Roemenië in het Schengengebied, alleen Nederland is tegen. Een paar maanden geleden was Finland ook tegen maar die zijn inmiddels om.

Ik weet nog steeds niet of ik nu Nederland gelijk kan geven. Ze vinden dat de corruptie en de georganiseerde misdaad niet voldoende aangepakt worden. Beter gezegd: ze zien niet voldoende vorderingen. Ook de veiligheid aan de grenzen zal waarschijnlijk een probleem zijn. Roemenië is ook een grensland van de EU. Wat ik niet begrijp is dat de rest van de EU voor de toetreding is. De dingen die onder andere minister Leers zegt zijn gewoon waar. Maar waarom ziet alleen Nederland dat? En waarom is de rest van de EU gewoon voor de toetreding in het Schengengebied? Ik bedoel 25 landen zijn voor 1 tegen, dat is toch op z’n minst een beetje merkwaardig.De Nederlandse zakenmensen in Roemenië zijn ook voor toetreding.

De eerste reactie van President Traian Basescu, een paar maanden geleden was duidelijk. De Nederlands planten, bloemen en bollen zitten vol met bacteriën. Vrachtwagen met bloemen en planten worden van de één op de andere dag tegen gehouden aan de grens. Dat was de “schengenbacterie”. Uiteindelijk was er natuurlijk geen bacterie. Afgelopen week, na een nieuwe weigering van Nederland zegt Basescu: Niet Roemenië heeft prostitutie en drugs gelegaliseerd uit onmacht. Nee, dat heeft Nederland gedaan maar of het uit onmacht is dat is even de vraag. Hij voegt er aan toe: Roemenië heeft Albita (grensovergang naar Moldavie) en Nederland heeft Rotterdam. Hij bedoeld dat er via Rotterdam van alles binnenkomt want minder legaal is. Hij vergeet alleen dat via Albita miljoenen aan sigarettensmokkel binnenkomt en dat er ook nog de havenstad Constanta is waar nog veel meer binnenkomt dan de meesten zich voor kunnen stellen. Dat is een vergelijking die kant nog wal raakt.

Afgelopen zaterdag zegt de shoppende President: Het is beter om geen Nederlandse groenten meer te kopen. Boycot dus. Niet officieel maar het werd wel gezegd. Dat is dus echt kleuterschoolniveau. Het getuigt niet van een diplomatieke opstelling en al helemaal niet als je President bent van een land. Roemenië heeft zijn zaken niet op orde. Als president zou je daar aan kunnen werken. Het is alleen makkelijker om waardeloze dingen te zeggen als je boodschappen aan het doen bent in een supermarkt. de Nederlandse Premier Mark Rutte voegt daar afgelopen zaterdag nog aan toe: het zou best kunnen dat we in maart 2012 opnieuw tegen stemmen….. Ik ben benieuwd naar de reactie van Basescu.

Update: (refdag.nl)

STRAATSBURG (ANP) – De Roemeense Europarlementariërs kunnen uitkijken naar een pakket Nederlandse groenten. CDA-er Esther de Lange zal dinsdag haar Roemeense collega’s verwennen. De geste komt na een oproep van de Roemeense president Traian Basescu om niet langer Nederlandse groenten te kopen.

Dit is een reactie op de Nederlandse blokkade van de toetreding van het land en van Bulgarije tot het paspoortvrije Schengengebied. De Lange: „Er is niets mis met onze Nederlandse groenten, en het kan niet zo zijn dat Roemenië om ogenschijnlijk politieke redenen onze export gaat blokkeren.” De Europarlementariër zal de Europese Commissie vragen over de handelswijze van de Roemeense president.

CDA-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel wil minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) dinsdag bevragen over de kwestie, zei hij maandag. „Zo zijn we niet getrouwd”, aldus Ormel over de oproep van Basescu. Volgens hem kunnen de Roemenen beter werk maken van het bestrijden van corruptie in eigen land dan Nederlandse groenten weren.

Categorie: Politiek, Roemenie · Tags:

Reacties

1 Reactie op “Schengen en Basescu”
  1. Marco schreef:

    STRAATSBURG (ANP) – De Roemeense Europarlementariërs kunnen uitkijken naar een pakket Nederlandse groenten. CDA-er Esther de Lange zal dinsdag haar Roemeense collega’s verwennen. De geste komt na een oproep van de Roemeense president Traian Basescu om niet langer Nederlandse groenten te kopen.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter