Roemenie: Minister van Justitie vraagt om ontslag hoofd corruptiebestrijding

Laura Codruta Kovesi, zij is de vrouw die aan het hoofd staat van de corruptiebestrijding, de hoofdofficier. De Roemeense minister van Justitie, Tudorel Toader, kondigde gisteravond aan dat hij de procedure begint om de hoofdaanklager van de Nationale anticorruptiedienst (DNA) Laura Codruta Kovesi te kunnen ontslaan.

Deze minister presenteerde een rapport van 36 pagina’s over de activiteiten van Laura Codruta Kovesi tijdens een persconferentie van 80 minuten. Het rapport bevat 20 “daden en feiten” met betrekking tot de activiteiten van de hoofdaanklager van DNA, allemaal negatief. Een aantal van deze punten waren gebaseerd op besluiten van het Constitutionele Hof betreffende conflicten tussen DNA, het parlement en de regering. Anderen waren gebaseerd op mediaberichten en interviews die Kovesi gaf aan de lokale en internationale media. Tudorel Toader zei dat de uitspraken van Kovesi in deze interviews het imago van Roemenië in het buitenland hebben geschaad.

Uiteindelijk vatte hij zijn kritieken over de activiteit van Kovesi in verschillende woorden samen: “bovenmatig gezag, discriminerend gedrag, uitdagen van het Parlement, tegenspreken van de besluiten en het gezag van het Constitutionele Hof”.

“Voor deze daden en feiten die onhoudbaar zijn in een rechtsstaat, begin ik de procedure om de hoofdaanklager van DNA te af te zetten,” concludeerde de Minister van Justitie.

De bal ligt nu bij de Roemeense President Klaus Johannis, alleen hij heeft de bevoegdheid heeft om de DNA baas te onstslaan. President Johannis zei vorige week dat hij tevreden is met de activiteiten van anticorruptiedienst en dat hij geen redenen zag om Laura Codruta Kovesi te ontslaan.

meer informatie

Categorie: Nieuws, Politiek, Roemenie · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter