Roemenië heeft de gevaarlijkste wegen van alle 28 EU-lidstaten

Nederland staat in de top drie van landen met de veiligste wegen van Europa. In Roemenië, Bulgarije en Letland kun je beter niet de weg op gaan.

In de Europese Unie sterven 70 mensen per dag in het verkeer, oftewel 500 mensen per week. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. Roemenië heeft volgens het rapport de gevaarlijkste wegen van alle 28 EU-lidstaten met een dodental van 96 per miljoen inwoners, gevolgd door Bulgarije en Letland met respectievelijk 88 en 78 ongevallen per miljoen inwoners.

Kroatië (77), Polen (76) en Hongarije (64 per miljoen) hebben ook relatief hoge sterftecijfers. Groot-Brittannië bleek in 2018 het veiligste land van Europa, met slechts 28 doden per miljoen. Ook Denemarken en Ierland zijn zeer veilig met slechts 30 en 31 dodelijke slachtoffers per miljoen mensen. Het officiële aantal verkeersdoden in Nederland is nog niet bekend, maar we lijken net als vorig jaar af te stevenen op een top 3-positie met 31 doden per miljoen.

De daling van het aantal verkeersslachtoffer loopt nauwelijks terug in Europa. Vorig jaar werden meer dan 25.000 doden geregistreerd op EU-wegen, een daling van slechts één procent ten opzichte van een jaar eerder. Antonio Avenoso, hoofd van de  Europese transportveiligheidsraad noemt het teleurstellend dat aan de daling een einde is gekomen.

,,Dit is nu het vijfde jaar op rij dat er nauwelijks vooruitgang is geboekt”, aldus Avenoso. ,,Er zijn gelukkig wel redenen om optimistisch te zijn voor de toekomst. EU-lidstaten gaan meer actie ondernemen: meer handhavingsniveaus, zinvolle stappen om snelheidsovertredingen en rijden onder invloed van drank en drugs aan te pakken en ze gaan ervoor zorgen dat kwetsbare weggebruikers beter worden beschermd, vooral in steden en gemeenten.”

Bron: ad.nl

Categorie: Algemeen, Diversen, Reizen, Roemenie · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter